Дъблин е първенецът на пазара на офиси в Европа


Дъблин е първенецът на пазара на офиси в Европа
Снимка:

4946

Дъблин се отличи със забележителни резултати на европейския офисен пазар през втората половина на 2014 г. За шест месеца първенецът отбеляза ръст от 14,3% в наемните нива, достигайки 480 евро/ кв. м. на годишна база (увеличение с повече от 21% за последната година).

Докладът на Colliers International за офисния пазар в Европа от последното полугодие на 2014 г. отчита увеличение на наемите с 2.9% в Барселона и Амстердам, и с 2% в Мадрид. Въпреки продължаващите икономически проблеми в Италия, Милано и Рим също отчетоха ръст в наемните нива за първи път, съответно от 2011 и 2012 г.

Бруно Берета, старши анализатор в Colliers International, коментира: "В Мадрид и Дъблин наемите безспорно нараснаха от много ниска база и на почти всички пазари в тази категория увеличенията са основно в проекти, локализирани в широк център и на най-добрите офис локации. Въпреки това, покачването предвещава положително развитие за сегмента през 2015 г. и ние очакваме условията на тези пазари да продължат да се подобряват, при положение, че икономическото възстановяване е на дневен ред, като по-големият риск за спад остава за Италия".

Пол Финукейн, директор „Бизнес площи“ в Colliers International, Ирландия, коментира: "Икономиката на Дъблин постепенно възвръща предишните си темпове, което води до подобряване в нагласите за пазара, в съчетание с ръст в наемите, причинен от недостига на първокласни офис площи в широкия център.

Предизвикателството пред пазара за следващите няколко години е той да предостави очаквания обем нови площи за града. През отчетния период няма регистрирани сделки с директни чужди инвестиции, а основен двигател през 2014 г. беше бързото разрастване на установени ИТ компании като LinkedIn, Twitter, Facebook и Amazon. Към момента в града протичат редица мащабни преустройства и процеси за нови проекти в строеж. Агенцията за развитие на Дъблин – Докландс, ще проследи планирането на новото строителство в сегмента като от съществено значение е то да стартира възможно най-скоро, за да посрещне средносрочното и дългосрочно търсенe".

На други места в Европа, условията продължават да отразяват неравномерния ритъм на икономически растеж в региона, формирайки четири пазарни категории:

Пазари „под натиск“: включват части на Южна Европа и Източната периферия на континента (наемите паднаха значително на офисните пазари в Москва и Санкт Петербург, Русия, и в Киев, Украйна, за цялата 2014 г.). Несигурността и икономическата нестабилност доведоха до ръст на свободните площи, който вероятно ще продължи и през 2015 г.

„Възстановяващи се“ пазари, определяни от широкия център: сред тях са ключови офис локации в Испания, Ирландия и Холандия, които се възползват от икономическия възход и подобрените нагласи на пазара.

Стабилни пазари: това е групата на градовете от Германската шесторка, Париж, части на Скандинавия и Централна и Източна Европа. В Германия наемите се повишиха през 2014 г. и достигнаха своя цикличен връх. Въпреки тревожното състояние на френската икономика, наемните нива на качествени офис локации в Париж останаха непроменени през последното полугодие, но натискът в посока намаляване на наемите се запази в сила за останалата част от пазара. В повечето случаи, включително в Париж и за Германия, наемите се очаква да останат стабилни и тази година, или поне през първото полугодие на 2015 г.

Изпреварващи пазари: доминирана от Великобритания, това е група пазари с признаци на ръст в наемите, която става все по-широко обхватна и навлиза в повече райони на Европа. През втората половина на 2014 г. първокласните офис площи на тези локации регистрираха ръст на наемните нива, съответно Лондон Сити (+8.3%), Лондон Уест Енд (+2.1%), Манчестър (+1.6%), Бирмингам (+ 1,8%) и Бристол (+ 1,8%). Базирайки се на нарастващото доверие на бизнеса, прогнозите са, че в широк център тези градове ще запазят възходящ тренд на наемите за следващите 12 месеца.

"През второто полугодие на 2014 г., тежестта на капитала легна върху европейския имотен пазар, потискайки нивата на възвръщаемост от първокласни офис имоти на различни локации в целия регион. Със сегмент под наем, на който все още липсва интензитет, движението в цените ще продължи да изпреварва основните показатели, особено при „възстановяващите“ се пазари, където оздравяването на имотите под наем към момента се дължи предимно на недостиг от качествени площи, а не на убедителен подем в търсенето" допълва Берета. 

Берета заключава: "Перспективите за 2015 г. ще зависят от стабилността на еврозоната и дали Еврото и наистина необратимо, както резонират слуховете от GREXIT. Дори стабилните европейски икономики не могат да се противопоставят на продължителното отслабване на ключови икономически партньори и само политическата воля може да внесе рязък обрат в настроенията. Въпреки това, прогнозата за по-скоро бавен растеж на имотния пазар в Европа засега остава най-вероятният сценарий".

 

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички