Гарсониерите почти изчезнаха от пазара на имоти в София


Гарсониерите почти изчезнаха от пазара на имоти в София
Снимка: БГНЕС

4986

Офертите за едностайни апартаменти вече са голяма рядкост на пазара на недвижими имоти в София. В престижните квартали на столицата те се броят на пръсти. Например в „Изток” предложенията са само 3, а в близките до него „Изгрев”, „Дървеница” и „Дианабад” са 9.

За цялата София в сегмента общият брой на офертите е едва около хиляда, пише "Монитор".

На фона на около 590 хил. жилища в столицата това е капка в морето. Най-много - около 750 са предложенията от собственици на тухлени едностайни, търсещи да им намерят купувачи. Обявите за панелни гарсониери са 220, а за ЕПК - не повече от стотина, сочат данните на imot.bg.

Според столичните брокери няколко са причините за недостига на оферти на този тип жилища в столицата. Първата е, че през последните 2-3 години търсенето им значително намаля. Модата да се купуват малки жилища, така характерна в периода преди петилетка-две сега се смени с повече реализъм у клиентите. Те предпочитат малко по просторни апартаменти.

Това пък накара предприемачите почти да не сторят едностайни. Обикновено гарсониерите в кооперациите ново строителство най-често са „остатък” от намаляването на някой по-голям имот, който не е могъл да бъде продаден и за това строителят го е „орязал”. Такива жилища най-често са еднопространствени, като само тоалетната с банята са отделно и за разлика от панелките или ЕПК-тата нямат отделна кухня.

Едностайните жилища най-често се търсят за инвестиция и даване под наем. За това този тип имоти са най-дефицитни в източните и част от южните райони на София и в центъра, където са концентрирани вузовете.

Въпреки малкото предлагане на гарсониери в столицата, цените им са доста по-ниски, отколкото от края на бума през пролетта на 2008 г., сочи статистиката. Така например в най-големия южен квартал „Лозенец” имотите от сегмента обявени за продажба са със средна цена на квадратен метър от 1400 евро или с почти една четвърт по-евтино, отколкото преди 10 години.

В „Белите брези” средните офертни цени са с около една десета по-ниски, а в трите части на „Овча купел” - с над една пета.

Най-скъпата панелна гарсониера в София се продава в кв. „Дианабад” и за нея е обявена цена от 69 000 евро или по 1327 евро на единица площ. Едностайният тип ЕПК, за който се искат най-много пари 90 000 евро (1500 евро/кв. м) се продава в „Лозенец”. Максималната оферта за гарсониера в столицата от 235 000 евро е за 71 квадрата на партерен етаж в стара сграда в кв. „Докторски паметник”. Най-скъпият едностаен на по-висок етаж се продава за 115 000 евро на ул. „Пиротска”. Имотът е с площ от 85 кв. м и се намира на 5-ти от общо 6 етажа и разполага с паркомясто в подземния гараж.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички