Институционалните инвеститори влагат все повече в имоти


Институционалните инвеститори влагат все повече в имоти
Снимка:

3886

Очаква се през тази година институционалните инвеститори да увеличат вложенията си в недвижими имоти до 9,6% в сравнение с 9,4% през 2014 г. Това се твърди в последния доклад на Colliers, озаглавен „Колко дълго ще продължи пазарът на „биковете“ в недвижимите имоти?“ Този сравнително малък процентен растеж се изразява в допълнителни 52,5 млрд. $ и представлява значително покачване на финансирането в недвижими имоти през 2015 г.

Това увеличение е предшествано от друго в размер на 105 млрд. $ през изминалата година, когато инвестициите са нараснали от 8,9% за 2013 г. Ако включим и частните и държавните фондове, финалното число ще бъде 160 млрд. $ през 2014 г. и 80 млрд. $ през 2015 г. В световен план общият размер на портфолиа под управление е 32 трилиона $.

Фокусът върху инвестиции в недвижимите имоти е виден и от размерa и произхода на директните трансгранични потоци. Въпреки че пикът от 382 млрд. $ от 2007 г. не е бил достиган до момента, трансграничните инвестиции са постигнали завиден резултат от 262 млрд. $ през 2014 г. в резултат на значителната експанзия на азиатските инвеститори и най-вече на тези от Китай. Делът на азиатския капитал през 2007 г. е 13 % от общия, а през изминалата година е достигнал 30%, изразяващи се в 36 млрд. $ с перспектива за последващо увеличение.

Уолтър Боучър, Директор проучвания на пазара, Colliers SEE, коментира:

„Значението на капитала като двигател на инвестициите определено не е нов феномен. Това, което е ново е степента, в която инвестициите в недвижими имоти се превръщат в глобален процес, в който фондовете се налага да излизат извън границите на собствената си държава. Това се дължи на необяснимо ниските лихвени проценти и търсенето на печалби в други страни, както и сравнително високата възвръщаемост на инвестициите в имоти, в сравнение с тези в акции и облигации. Обединеното Кралство и Европа остават най-желаните пазари на фондовете, като се забелязва афинитет към по-рисковите инвестиции.

Това, което заслужава внимание в настоящата пазарна обстановка, е че има прекалено голям интерес към един и същи продукт. Налице ли са достатъчно активи, които да задоволят нестихващото търсене? Вероятно не, взимайки предвид тенденцията на по-краткосрочните наемни периоди на бизнес имотите. Инфраструктурното развитие създава необходимата рамка за формиране на нови инвестиционни локации. Възможностите се състоят в преформатирането на пазара, вместо да се върви по добре отъпканата пътека. Това изисква от индустрията да предприеме смели ходове към създаване на нови възможности, които да подпомогнат растежа на икономиката и едновременно с това търсенето на модерни концепции в сферата на бизнес имотите.“

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички