Ограничават се правата на областните управители при сделки с държавни имоти


Ограничават се правата на областните управители при сделки с държавни имоти
Снимка: БГНЕС

2764

Министерският съвет прие проектопромени в Закона за държавната собственост, с които ще се ограничат правомощията на областните управители да сключват приватизационни сделки от типа на тази с царски конюшни в София. Това съобщава Actualno.com.

Припомняме, че бившият областен управител на София Веселин Пенев се принуди да напусне поста си и вече е обвиняем за умишлена безстопанственост след като продаде 7.5 декара в идеалния център на София за сумата от 658 870 лв.

За сделката първа алармира БСП, а дни по-късно държавата поиска от съда да развали сделката. Самият Пенев твърди, че се е придържал стриктно към закона.

С промените се предлага правото на областните управители еднолично да се разпореждат с имоти държавна собственост на стойност над 10 000 лв., да бъде ограничено. По предложение на Министерството на регионалното развитие се предвижда подобни сделки да се сключват само след консултация с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, както е за всички видове държавна собственост.

Въвеждането на съгласието на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация като задължителен елемент от фактическия състав на процедурата по прекратяване на съсобственост произтича от законовите правомощия на агенцията и цели защита на държавния интерес, се посочва в мотивите към законопроекта. В тях се напомня, че агенцията разполага с административен и експертен капацитет да преценява дали при евентуалната продажба частта на държавата е оценена пазарно и дали е защитен държавният интерес. По този начин ще бъдат подпомогнати и областните управители при осъществяване на процедурите по прекратяване на съсобственост, се казва още в мотивите.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички