Панелките ще поскъпнат леко заради санирането


Панелките ще поскъпнат леко заради санирането
Снимка: БГНЕС

4416

Покупката на панелен апартамент с кредит е въпрос, който става все по-актуален, особено сега, когато се дискутира възможността тези жилища да бъдат санирани. Панелните апартаменти са сериозен сегмент в големите градове на България и затова често са обект на интерес от страна на купувачите на имоти.

“Българите ги избират понеже кризата свали цените им значително и в момента са най-евтиният вариант за дом на пазара на имоти в областните градове. От друга страна, те са предпочитани и заради факта, че техните квадратури са чисти и получавате доста прилично като големина жилище“, коментират от CreditPoint.

Въпреки че част от банките са малко по-рестриктивни във финансирането на панелни жилища и отпускат максимум 60-70% от стойността им, по-голямата част от банките ги третират наравно с монолитните тухлени жилища и могат да ги финансират с до 90% от стойността им.

Цените на панелните апартаменти в момента доста варират и зависят основно от това как е поддържано жилището от собственика му, дали е инвестирал в него, сменена ли е дограмата, ВиК и ел- инсталациите, настилките и т.н.

Често срещано е в един и същи квартал на София, дори в един и същ блок, да има двустайно панелно жилище на цена 30 000 евро и същото на цена 40 000 евро. Т.е. разликата в цените е над 30%. Като едното е за тотален ремонт, а другото е готово за нанасяне.

Очакванията са санирането да доведе до леко покачване на цените на панелните апартаменти и въпреки нагласите и предпочитанията към тухлените жилища, панелните апартаменти ще продължат да бъдат често обект на покупко-продажби.

Анализаторите на CreditPoint дават и три препоръки, на които да обърнем внимание, преди да закупим панелно жилище.

1. Направете предварителна пазарна оценка, за да сте сигурни, че оценителят, одобрен от съответната банка, ще оцени апартамента на цена, близка до тази, на която го купувате и по този начин ще се получи желаното финансиране.

2. Преценете колко средства ще са ви необходими допълнително за ремонта на апартамента, така че жилището да се доведе до приличен и приятен за живеене вид.

3. Направете правилен избор на кредита за покупка, като прецените правилно срока, валутата, лихвата и постигнете максимално нисък годишен процент на разходите, за да нямате проблеми с плащането на месечните вноски във времето.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички