Повече от 2000 сгради са одобрени за саниране


Повече от 2000 сгради са одобрени за саниране
Снимка: БГНЕС

3424

Над 1000 сключени договори и одобрени сгради за финансиране има до този момент по националната програма за саниране. Почти 1300 са тези, които са подали документи за одобрение на финансирането, а сдруженията в цялата страна са над 2000. Това съобщи в Русе министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

"Всичко това ни дава увереност, че към края на годината ние ще надминем 2000 сгради като бройка. Банката за развитие на Съвета на Европа отпусна финансиране, допълващо към тази програма, в размер на 150 млн. евро. Отделно от това ние вече сме водили и преговори и с Европейска инвестиционна банка, и с немската банка KFW, така че смятам, че тази програма има своя потенциал и тя се разраства", коментира Павлова.

По отношение на програмата за саниране, която се довършва със средства по европейските фондове, се очаква по нея до края на годината да бъдат санирани още около 150-180 сгради. От следващата година пък ще започне приемане на заявления по новата програма, която ще включва и по-малките сгради, които са тухлени, а не задължително панелни, каза още Лиляна Павлова.

В Русе тя преряза лентата на обновената централна градска част, включваща участък от ул. "Александровска", площад "Батенберг" и зелените пространства около него. Проектът за благоустрояване се финансира по ОП "Регионално развитие" и е на стойност над 5,4 млн.лв. Министър Павлова съобщи, че по новата оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Русе ще получи финансиране в размер на 56 млн.лв., като общината ще може сама да избере своите проекти и да ги реализира по най-добрия начин".

Сред приоритетите в новия програмен период е довършване модернизацията на централната градската среда и отварянето ѝ към пристанището.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички