Тенденциите на имотния пазар в София - все повече наематели стават купувачи


Тенденциите на имотния пазар в София - все повече наематели стават купувачи
Снимка: БГНЕС

4045

Растящите цени на наемите в София и спадът на лихвите по ипотечните кредити превръщат все повече млади хора с добри доходи в кандидат-купувачи на жилища. Тенденцията е осезаема и ще е водеща през 2017 година, отчитат брокери.

Най-евтините наеми в момента в столицата, и то по стари договори, започват от 200-220 евро, а за двустайни апартаменти с добра локация и обзавеждане цените варират от 300 до 450 евро, пише „Труд“. В същото време само за последната година жилищните кредити поевтиняха с близо 1%, като лихвите по нови ипотечни заеми в евро в края на 2016 г. паднаха до 5,09%, а левовите се предлагат при 4,56%, показват данни на Българската народна банка. Според най-актуалната статистика към края на ноември 2016 г. трезорите са отпуснали жилищни кредити за обща стойност от 8,8 милиарда лева, което е увеличение на годишна база със 141 млн. лв., или 1,6%.

„Макар много наематели през тази година да решат да станат купувачи заради изгодните условия, интересът към жилищата под наем няма да се понижи. Профилът отново ще бъде основно на хора, които учат или са в първите години на трудовия си стаж“, коментират експерти от агенция „Адрес“. По думите им има и разминавания между предлагане и търсене – много наематели се надяват на сделка между 500 и 650 лева в централен район, докато предлаганите оферти варират между 700 и 850 лева. Наемодателите често не вземат предвид тези очаквания и предлагат неремонтирани апартаменти на високи нива, единствено на база на централната им локация.

„Тази тенденция е една от причините наемният пазар да се не разкрива пълния си потенциал“, коментират още от „Адрес“.

Метрото остава движеща сила на пазара на наеми в столицата. Сред най-желаните райони са централните, „Дианабад“, „Витоша“, „Манастирски ливади“, „Бели брези“, „Дървеница“, както и жилищните комплекси „Младост“ и „Люлин“.

Наемателите предпочитат спокойна и сигурна среда, а по отношение на самия имот обичайно търсят полуобзаведен апартамент в добро състояние. Общите части не са сред ключовите им приоритети поради липсата на дългосрочни планове и ангажираност с наемания имот.

Според анализ на агенция „Имотека“ сделките с жилища с цел отдаване под наем ще се увеличат с около 5% през 2017 година. Доходността на този вид инвестиране бе между 4 и 5% през изминалата година.

Най-желаните имоти за покупка и през 2017 г. ще останат двустайните и тристайните апартаменти. Между 1 и 3 месеца пък ще се задържи най-често срещаният период за сключване на сделка.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички