Течът на депозити от гръцките банки е достигнал 11 млрд. евро


Течът на депозити от гръцките банки е достигнал 11 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

1910

11 млрд. евро са "изтекли" от гръцките банки преди предсрочните парламентарни избори в страната, проведени на 25-ти януари. Оценката е публикувана в агенция Bloomberg, като престижната медия се позовава на свои източници.

През декември миналата година от гръцките банки бяха изтеглени 3 млрд. евро депозити.

Според неназован висш гръцки банкер, изтеглянето на средства от гръцките банки е набрало скорост през последните няколко седмици преди вота, като този процес вероятно няма да спре и след убедителната победа на радикалната левица СИРИЗА и формирането на коалиционното правителство на Алексис Ципрас с крайната десница "Независими гърци", информира и БНР.

По-рано през януари официален представител на еврозоната посочи, че всеки ден от гръцката банкова система изтичат депозити в размер на около 60 млн. евро.

Всичко това означава, че все повече гръцки банки ще се нуждаят от спешна ликвидна подкрепа по програмата ELA на Гръцката централна банка. По-рано този месец (на 22-ви януари) Европейската централна банка одобри отпускането на спешни средства за четири гръцки банки чрез програмата за "Извънредна ликвидна подкрепа" (ELA) на Централната банка на Гърция. Сред банките са "Евробанк" и "Алфа банк". Кредитната ELA линия беше одобрена за срок от две седмици (до началото на февруари), като въпросът ще бъде разгледан отново след този срок, посочи ЕЦБ.

Масовото изтичане на депозити доведе до солиден спад на акциите на гръцките банки, като само вчера те се сринаха с повече от 26% и загубиха общо 40% от стойността си след неделните избори в страната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички