Тепърва ще се решава колко да е минималното количество месо в колбасите


Тепърва ще се решава колко да е минималното количество месо в колбасите
Снимка: Getty Images / Guliver

3801

Конкретни проценти няма да коментираме, защото предстои още работа. Това заяви д-р Димитър Димитров, експерт от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който коментира новата проектонаредба, която се готви - за минимално количество определен продукт в определена храна, за да може тази храна въобще да се продава на пазара.

Тепърва работната група, която ще създаде нормативите и точните числа, започва работа, уточни Димитров. Според него няма общ регламент в ЕС по въпроса, но има редица европейски държави, които имат задължителни стандарти. Във Великобритания например във свинската наденица трябвало да има поне 30% свинско месо, в телешката – поне 32%. Не пречело обаче да има и други продукти, освен месо. В Словения стандартът сочел 25% дивечово месо при продукт, в който се твърди, че има дивеч.

Нека оставим на преценката на експертите – така Димитров отговори на въпрос на Нова телевизия защо би се въвело едно число като минимален изискуем процент, а не друго.

Никъде не говорихме за проценти, когато се създаваше проектонаредбата, заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Орджанов. И изрази опасения, че при задължителни стандарти щяло да дойдат продукти от чужбина, с по-нисък процент и това щяло да унищожи българския бранш.

По думите на Димитър Димитров обаче идеята с готвените от земеделското министерство промени да се знаело, че като се купува даден продукт – например колбас, да се знае, че има минимално определен процент месо. Сега такива няма – имаме доброволни стандарти, уточни експертът. И видя като "свобода на пазара" факта, че стандарт "Стара планина" не накара повече производители да се приближат до него.

Във всички колбаси си има месо – според спецификацията и техническата документация на съответната фирма. Абсурдно е да няма месо. Така Орджанов отговори на въпрос какво има в колбасите, ако не са по стандарт "Стара планина" (бел.ред. – съгласно него трябва да има поне 85% месо в колбасите).

Лед, вода, соя, соеви протеини – това са част от продуктите, които се влагат в колбасите, освен месо, по думите на Орджанов. Той увери обаче, че всички влагани продукти били безопасни. Орджанов обаче не можа да даде статистика кои производители имат в продуктите си най-нисък процент месо. Няма колбас на българския пазар с 2% месо, уверено каза въпреки това председателят на Асоциацията на месопреработвателите. И беше категоричен – за нас е важен контролът, независимо какви законови изисквания има.

Млечни продукти

Според Димитров и в момента за млечните продукти нещата били по-напред. В момента е казано кои продукти могат да се наричат "сирене", "извара" и т.н. – продукти, в които има само мляко, както и какъв процент сурово и сухо мляко има, припомни експертът. Освен това, съвсем скоро имитиращите млечни продукти щели да са на отделен щанд и задължително опаковани – работата по наредбата, определяща това, била почти финализирана.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79731
  • GBP
    1
    2.33524
  • JPY
    100
    1.17609
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички