Депутатите одобриха пенсионната реформа на първо четене


Депутатите одобриха пенсионната реформа на първо четене
Снимка: БГНЕС

1798

На първо четене пенсионната реформа, която е сред основните законодателни промени на това управление, очаквано беше одобрена. Това стана, след като 115 от общо 169 гласували депутати приеха е предложения от Министерски съвет законопроект. Логично всички присъстващи от БСП бяха против, същото се отнасяше за шестимата гласували от "Атака", както и един от "Патриотичния фронт", където имаше 13 въздържали се.

Преди гласуването Петър Славов от Реформаторския блок посочи, че Реформаторите са доволни от формулирания избор за хората да могат да се осигуряват и в универсални пенсионни фондове или пък изцяло в НОИ. Радан Кънев обаче поиска повече яснота и изглаждане на втория пенсионен стълб, защото не бивало хората, родени след 1970 година, да страдат заради все по-малката възможност пенсията от държавата да расте. Пакетът не изглежда достатъчно смел, но е достатъчно умен, за да не бъде атакуван при следващото управление, каза Кънев.

Хасан Адемов от ДПС предупреди, че не трябва да има слаба политическа подкрепа за пенсионната реформа, иначе тя може да бъде атакувана при следващо управление. Средната възраст за пенсиониране в България е 57 години и 6 месеца, а в ЕС – 62 години. Когато махнем привилегированите, за трета категория ефективната възраст за пенсиониране е 62 години и 9 месеца, предупреди Адемов, визирайки основния стълб на пенсионната реформа - увеличението на пенсионната възраст. А Димитър Байрактаров от "Патриотичния фронт" го допълни с думите, че и сега 0,3% работещи издържат 1,3% неработещи – не вярвайте на твърдението, че е обратното, каза той. Байрактаров призова за повече решителност – например да се въведе т.нар. електронно управление на пенсионната система. Това е щяло да разтовари държавата от раздутата администрация, да разтовари българския бизнес от излишна допълнителна тежест, освен данъчната. Виждаме, че по тази тема спря да се говори, заяви той.

Освен този законопроект, имаше още цели шест законопроекта с предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Две от предложенията бяха на БСП, едно беше на Атака, едно на Реформаторския блок, едно на Патриотичния фронт и едно на Велизар Енчев. Само това на Реформаторския блок мина - с огромна подкрепа, 145 "за" от 153-ма гласували.

Какви бяха другите предложения извън това на правителството и още за пенсионната реформа четете в Actualno.com.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички