Калфин: Жените са по-склонни да приемат нископлатена работа


Калфин: Жените са по-склонни да приемат нископлатена работа
Снимка: БГНЕС

2282

Имаме проблем с разликата в заплащането на мъжете и жените, но за това си има обяснение. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на организирана от омбудсманът Мая Манолова кръгла маса за обсъждане на предстоящото разглеждане на Законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете, внесен в Народното събрание на 20 ноември 2015 година, предаде „Фокус” .

„Понеже се занимавам с пазара на труда, обяснението е, че жените са готови да приемат по-нископлатена работа поради други причини. Примерно, заради това, че нямат други възможности за съчетаването на трудовата си заетост със семейните си задължения. Имат малки деца и приемат по-нископлатена работа”, посочи Калфин.

„С този закон ще видим до къде трябва да стигнем, за да се реши проблема”, допълни още той. По думите му в България е проблем и съчетаването на професионалните и семейните задължения на жените.

„Това, на което му казват „неплатен труд” по европейските квалификации, това е гледането на деца и домакинската работа. В България, жените са ангажирани в пъти повече от мъжете с този труд”, коментира още министърът. Според него темата с равопоставеността няма да приключи с приемането на един закон. „В България си мислим, че ако има проблем и се приеме закон, с проблема е свършено. Не е така за съжаление. Законът не е гаранция, че проблемът се решава. Проблемите се решават с политики”, категоричен бе Калфин.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички