Русинова обеща реформи и прозрачност при усвояване на еврофондове


Русинова обеща реформи и прозрачност при усвояване на еврофондове
Снимка: БГНЕС

2624

До края на месеца планирам да направя промени в Семейния кодекс по отношение на осиновяването. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова във връзка със социалната политика между икономическия растеж, спада на безработицата и грижата за децата и възрастните.

По думите ѝ досега Министерство на труда и социалната политика имаше обвързаност на политиките единствено и само за децата, които са в риск. „Крайно време е фокусът на нашата политика да бъде обърнат към децата, които имат права, закрила, а не само тези, които са в риск. Планирам няколко важни реформи, мисля, че ще подобрят и правата и закрилата им”, заяви тя.

„Една от темите, която е изключително важна в нашето обществото и в последните години избягва от фокуса на политиците е темата за осиновяването. Въпреки интересът на регистрирани осиновители и над 1 500 деца, които биха могли да бъдат осиновени, през последните няколко години се забелязва спад с близо 200 деца”, обясни тя. По думите ѝ, една от причините за това е недостатъчно бързата и прозрачна процедура по осиновяването в страната ни. „Част от тези проблеми, биха могли да бъдат решени с промени в част от Семейния кодекс, които планирам да направя до края на месеца”, обясни министърът.

Планираната реформа е от 28 регионални съвета за осиновяване да се направи един на национално ниво, така че да има по-ясно и ангажирано участие на всички заинтересовани институции.

По отношение на домовете за деца Русинова посочи, че нейната политика ще бъде насочена към това да има много по-близка до семейната среда за децата.

Днес социалният министър отговаря и на въпроси по време на парламентарният контрол. "Темата за прозрачността при усвояването на европейски средства е ключова за нас", заяви тя в отговор на въпрос от народния представител от Реформаторския блок Вили Лилков, относно разпределението на 8.1 млн. лв. от „Агенция по заетостта” по схема „Обучения и заетост” и защо само една видинска фирма е получила одобрение за три работни места.

Развивайки въпроса си, Вили Лилков призова за справедливо разпределение на средствата по области и региони, с отчитане на икономическото им състояние. „Програмата „Обучения и заетост” цели да подпомогне дълготрайно безработните хора – хора над 54-годишна възраст, хора с увреждания и хора, които са над 12 месеца регистрирани в бюрата по труда. Първоначално програмата беше отпусната с ресурс 8 млн. лева. За съжаление в много кратък перидо получихме заявки, които надвишават 12 пъти бюджета на програмата”, уточни Русинова.

По думите ѝ министерството е положило максимални усилия този ресурс да бъде справедливо разпределен между всички работодатели в страната, за да се подпомогнат безработните в цялата страна и да имат добра интеграция на пазара на труда. „Определен е нов ресурс на тази програма, тъй като виждаме, че към нея има голямо очаква от страна на бизнеса и трайно безработните, които имат интерес да намерят своята реализация. Отпуснати са 30 млн., които са разпределени на база на равнища на безработица във всеки един регион и заявени работни места”, коментира още социалният министър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички