България отчита най-високото си производство на пшеница от 1980 г. насам


България отчита най-високото си производство на пшеница от 1980 г. насам
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4530

България отчита най-високото си производство на пшеница от 1980 г. насам в размер на 5,64 млн. тона. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след края на заседание на Националния консултативен съвет по зърното, съобщава БГНЕС.

За сравнение през 2015 г. производството на пшеница е било 5,01 млн. тона. Средният добив за страната е 494 кг./дка. Най-висок среден добив е отчетен в област Силистра – 568 кг/дка.

Качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното. 43% от общия добив в България е с много добри хлебопекарни качества. Заедно с преходния остатък от миналогодишната реколта България влиза в тази маркетингова година с наличност от 6,6 млн. пшеница.

За вътрешно потребление – консумация на хората и фураж, ще бъдат изразходвани малко по-малко от 2 млн. тона от тази реколта. Останалото количество, което е близо 69% България, се изнася.

Танева отчете, че на фона на тези изключително добри показатели, единственият по-лош показател, е този на средната цена, която по анализа за юли е средно с 15% по-ниска от юли 2015 г. Положителното е, че се очаква покачването, ако се съди по тенденциите на международните борси.

Според Мартин Русев от Асоциация на българските износители на зърно цените в момента са под голям натиск, тъй като има рекордно високи реколти на царевица и пшеница в световен мащаб.

Добивите на зърно са добри, но бяха съчетани с много производствени разходи. В момента българският зърнопроизводител на реализира печалба във всяко едно стопанство на територията на страната, алармира Светослав Русалов от Национална асоциация на зърнопроизводителите. Той посочи, че през последните 2 месеца сушата също е оказала негативното си влияние и върху пролетниците, като например слънчогледът в момента е с около 30-40% по-малки добиви спрямо миналата година.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички