Цената на свинското месо продължава да се покачва


Цената на свинското месо продължава да се покачва
Снимка: iStock/Guliver

5712

Цената на свинското месо продължава да расте. През юни месец тя достигна 3208 лв. за тон (кланично тегло), като цената му за предходния месец е била 2626 лева за тон. Цената отчита ръст и на годишна база. Това съобщава Agrozona.

Летните месеци не са от най-силните за свинското, като изпреварващите цени в страната в сравнение с ръста на средните нива в ЕС, дават основание да се очаква известен спад и задържане.

През юни е регистриран ръст в цените на основните видове месо в сравнение с предходните няколко месеца. Единствено говеждото прави изключение от тази статистика.

Цената на телешкото месо в България в дългосрочен план е с около 19% по-ниска от средните нива за Европейския съюз (ЕС). Очаква се тенденцията за задържането им ниски в ЕС да продължи.

В страните от европейския съюз се наблюдава тенденция обратна на тази у нас, говеждото месо се продава на по-високи цени спрямо май месец тази година, което е причина за очакване на повишението им и в България през следващите два месеца.

Ръст се наблюдава и в цените на пилешкото месо за трети пореден месец и очакванията са той да се задържи. Средната му цена на пилешкото през юни е 2855 лв. за тон. В същото време цените на фуражните култури на международния и българския пазар продължават да са на ниски нива, което се отразява положително на животновъдния подотрасъл.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички