11 начина да спечелите уважение на работното място


11 начина да спечелите уважение на работното място
Снимка: Thinkstock

9864

Всички търсим уважение в професионалния си живот, но понякога имаме грешна представа за това как да го спечелим, пише Entrepreneur. Следните съвети обаче ще ви помогнат да постигнете тази цел.

1. Показвайте самочувствие

Демонстрирайте ентусиазъм към целите на компанията, така ще насърчите и останалите да правят същото. Вашият работодател трябва да разбере, че сте избрали да работите за него. Не позволявайте страха от загуба на работата да пречи на ефективността.

2. Стремете си да завършите всяка задача в срок

Това ще покаже на ръководителите и колегите ви, че сте отговорен човек. А и другите ще ви имат доверие.

3. Бъдете скромни

Трябва да сте готови да признаете недостатъците си, но да не се фокусирате върху тях. Хората обикновено не зачитат лидер, който е несигурен и постоянно говори за минусите си. Покажете вашата човешка страна, но и бъдете самоуверени.

4. Търпение!

Осъзнайте, че колегите ви имат различни нива на адаптация към работата и индивидуални нива на обучение. Хвалете другите в процеса на работа и проявявайте търпение. Хората са склонни да уважават тези, които се държат добре с тях.

5. Уважавайте колегите си дори и да не ги харесвате

Въпреки че винаги има колеги, които не харесвате, това не означава, че не трябва да ги уважавате. Нещата в корпоративния свят се променят бързо, някой, който е ваш подчинен може да стане ваш шеф.

6. Не клюкарствайте на работното място

Слушането и повтарянето на клюки със сигурност не е добър начин за печелене на уважение. Това ще създаде впечатление, че ви харесва да обсъждате нещастията на хората.

7. Бъдете отзивчиви

Казвайте на колегите си относно промени в организацията и какво влияние може да има върху всички участници. Насърчавайте служителите да задават въпроси и да бъдат информирани за всичко, случващо се в компанията.

8. Хвалете служителите

Това повишава доверието им в собствените им възможности. Насърчава ги да работят по-усилено и да научат нови задачи и умения. Ако трябва да критикувате, го комбинирайте с похвала, това ще накара служителят да се чувства добре.

9. Обменяйте знания с колеги

Това действие показва, че  имате доверие в собствените си способности да се справяте с нови ситуации. Уважавайте достатъчно своите колеги, за да споделят с вас информация. Известно е, че уважаваните хора рядко са самотни по пътя към успеха.

10. Бъдете организирани

Добре организирано работно място показва, че сте трудолюбиви, докато хаосът показва, че не ви интересува какво става в компанията. Облеклото също трябва да отразява идеята, че цените професионалния имидж.

11. Винаги бъдете професионалисти, дори и на фирмени партита

Последният съвет към тези, които искат да спечелят уважение е да не прекаляват с алкохола на фирмените партита. Въпреки че е извън работното място, пак в свързано с работата. Бъдете дискретни и се дръжте професионално.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички