6 приятни хобита, които ще ви направят по-умни


6 приятни хобита, които ще ви направят по-умни
Снимка: iStock/Guliver

8353

Всеки от нас е способен сам да разгърне пълния потенциал на интелекта си. Това може да стане чрез развиване на нови умения, които карат ума ни да функционира по-бързо и по-добре. Разбира се, някои дейности са по-подходящи за това от други. Сайтът Business Insider ни предлага списък от 6 хобита, които могат да увеличат интелектуалния ни капацитет.

1. Свирене на музикален инструмент

Тази дейност развива креативността, аналитичните, езиковите, математическите и моторните ни способности. Мнозина спорят, че отборните спортове имат същия ефект, но свиренето на музикален инструмент се отличава с това, че засилва corpus callosum, който свързва двете мозъчни полукълба. Corpus callosum е важен за паметта, умението да решаваме проблеми и изобщо за мозъчната функция като цяло, независимо от възрастта.

2. Четене

Ползите от четенето са едни и същи, независимо дали четете „Игра на тронове”, „Хари Потър” или последния брой на Wall Street Journal. Тази дейност редуцира стреса, кара ни да се чувстваме по-добре в кожата си и развива всички три вида интелект – емоционален, кристален и флуиден. Четенето благоприятства разрешаването на проблеми, осъществяването на връзка между различни частици информация, забелязването на тенденции, разбирането на процеси и правилните интерпретация и реакция на чуждите чувства. На работното място тези плюсове помагат да реализираме целите си и да ръководим екипа си по-успешно.

3. Редовни физически упражнения

Не е достатъчно да тренирате от дъжд на вятър. Редовното – макар и леко – физическо натоварване е много по-ефективно от редките, но изтощителни сесии във фитнес залата. Когато тренирате редовно, клетките се снабдяват с BDNF, протеин, който засилва паметта, концентрацията, разбирането и умението да научаваме нови неща. Някои учени смятат, че продължителното седене има обратния ефект и пречи на мозъка да работи на пълни обороти.

4. Учене на чужд език

Изследванията сочат, че хората, които знаят поне 2 езика, са много по-добри в решаването на пъзели, отколкото онези, които говорят само един. Успешното изучаване на непознат език помага на мозъка да се справя по-лесно с предизвикателни задачи като планиране и решаване на проблеми.

Освен това, владеенето на поне два езика влияе позитивно върху умението да наблюдаваме заобикалящия ни свят и да разбираме процесите в него.

5. Трениране на мозъка

Судоку, пъзели, гатанки, настолни или видео игри, игри с карти и други подобни дейности увеличават невропластичността. Тя обхваща разнообразие от промени в нервните пътища и синапси, които са свързани със способността на мозъка да се реорганизира.

Когато нервните клетки взаимодействат по нови начини, невропластичността на мозъка расте, позволявайки ни да гледаме на заобикалящия ни свят от нови, различни ъгли и да разбираме причините и последиците от поведенията и емоциите около нас. Започваме да съзираме нови тенденции и когнитивните ни способности се развиват.

6. Медитация

Медитацията набира популярност сред амбициозните хора. Проучванията гласят, че можем да контролираме собствените си мозъчни вълни и да чувстваме каквото и когато искаме. Това значи, че можем да програмираме себе си да се чувстваме по-силни преди важни преговори, по-уверени преди да поискаме повишение и по-убедителни преди да извършим продажба.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички