7 хитрини за справяне с честата умора


7 хитрини за справяне с честата умора
Снимка: iStock/Guliver

13646

Лесно се изморявате и ви липсва енергия? При днешния начин на живот това са често срещани оплаквания. Има обаче някои неща, които можете да направите сами, за да подобрите тонуса си. Ето кои са най-препоръчваните от лекарите.

1. Сутрин пийте чай, а не кафе

Високите дози кофеин може да задействат химическо увеселително влачке, което да причини спадове на енергията след обяд. Чаят има по-ниска доза, която се отделя по-бавно.

2. Приемайте достатъчно витамин B6 и витамин B12

Лекарите препоръчват много B6 като естествен начин за потискане на умората. Може да се пие в големи количества, тъй като е разтворим във вода и организмът ще изхвърли всичко, което не му е необходимо. Синтетичният B12 също повишава енергията, който ще ви помогне да не се сринете няколко часа по-късно, както прави кофеинът. Повечето хранителни добавки, съдържащи тези витамини, вършат работа, включително и формулите B-комплекс.

3. За обяд изберете протеини

Прекалено многото въглехидрати под формата на хляб, макарони, спагети, бял ориз, картофи и захар ще покачи прекалено бързо кръвната ви захар, което кара организма да отделя инсулин. Следващия „захарен спад” ще ви накара да се чувствате изтощени час или два по-късно. Придържайте се към протеини и богати на фибри храни на обяд и запазете картофите и пастата за вечеря, така че да спите добре и да се събудите отпочинали.

4. Изправете се

Спрете да се прегърбвате и седнете изправени. Това е първата хитрина, която можете да приложите на мозъка си, защото смяната на позата, физически по-близка до състоянието на бдителност, може да поведе след себе си и останалата част от вас.

5. Разходете се

Въпреки че упражненията са краткосрочно решение за събуждане, дългосрочните тренировки засилват сърдечно-съдовата система което на свой ред прави по-лесно усвояването на енергията от мазнините и глюкозата. Опитайте се да станете по-рано сутринта и да направите около 20-минутна разходка, преди да се отправите на работа, това ще тонизира сърцето ви за целия ден.

6. Осигурете си пълноценен сън

Редовният сън е съставен от повтарящи се цикли (същите като ултрадните, описани по-горе) и всяка нощ обикновено минаваме пред 5 или 6 пълни цикъла, всеки от които е съставен от няколко фази. Чувстваме се най-свежи, когато се събуждаме в края на един пълен цикъл и сънени, ако се събудим в средата на цикъла.

7. Отидете на лекар

Ако се чувствате непрекъснато уморени, всеки ден и по цял ден, това най-често е сигнал за здравословен проблем - сънна апнея, клинична депресия, проблем с лекарствата, диабет и др. Това е наложително, защото да се борите само със симптомите на умората при наличието на някакво заболяване може да е фатално.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички