Има ли равенство? 8 факта за труда на жените по света


Има ли равенство? 8 факта за труда на жените по света
Снимка: Thinkstock

4462

Международният ден на жената започва да се отбелязва в началото на миналия век и е не толкова празник на майката или на труженичката от комунистическо време (както все още го възприемат доста българи), а честване на борбата на дамите за равенство с мъжете. И макар в това отношение нежният пол да е постигнал много, далеч не е постигнал всичко. Доказват го тези факти:

1. Според статистическите данни жените произвеждат приблизително 50% от храната в глобален мащаб и вършат около 66% от цялата работа на планетата. В същото време обаче те получават около 10% от приходите и притежават 1% от световното богатство.

2. Държавните глави само 22 държави в света са дами.

3. В сферата на образованието жените изпреварват значително мъжете и генерират около 58% от дипломите от висши училища в световен мащаб. Приблизително две трети от тях след това намират реализация в хуманитарните сфери и изкуствата, докато представителите на по-силния пол доминират в сферата на науката, където заемат около 60% от наличните постове.

4. Броят на дамите, които завършват своето средно образование, в сравнение с мъжете продължава да е по-висок в 32 от 34-те най-развити държави, като общия процент в глобален мащаб е около 60 на сто.

5. Все повече жени работят на високопоставени позиции, не само сред бизнес средите, но и сред водещите технологични компании. Но според ежегодната класация на Forbes само 21 от лидерите на най-големите 500 компании са дами.

6. Статистиката показва, че мъжете се промотират за определена позиция въз основа на потенциала си, докато дамите се избират на базата на техните лични качества и постижения.

7. За съжаление все още във всяка държава на дамите им се налага да работят повече часове, за които им се дава по-малка заплата.

8. И в развиващите се страни на жените често не им се плаща за извънреден труд или им се плаща значително по-малко, отколкото на колегите им от силния пол. 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички