Как да спечелите уважението на колегите си


Как да спечелите уважението на колегите си
Снимка: iStock/Guliver

4969

Намерили сте мечтаната работа, доволни сте от сферата на дейност, конкретните си задължения, заплатата. Но удовлетворението от труда няма да е пълно, ако не се разбирате с колегите си и най-вече - ако те не ви уважават. Има обаче няколко неща, които можете да направите, за да спечелите благоразположението на околните, съветва Inc.com. Ето кои са те.

1. Не играйте роли

Понякога хората си мислят, че трябва да си създадат определена роля, за да получат желания респект. Шефовете са авторитетни фигури, търговците говорят бързо, а инженерите са зубъри - това са стереотипи, които хората следват, вярвайки че те ще им помогнат да бъдат успешни в своята сфера на работа.

Истината е, че шансът да бъдете уважаван е по-голям, ако се държите естествено и не се правите на такъв, какъвто не сте. Хората имат естествената способност да разбират кога някой е фалшив. Човекът, който играе роля, се приема за неблагонадежден, нестабилен и в крайна сметка за незначителен.

2. Демонстрирайте интерес към околните

Поинтересувайте се от живота на другите хора и настина слушайте това, което те имат да ви кажат. Когато хората осъзнават, че техните думи наистина се чуват, започват да споделят важните за тях неща, свързани с работното им място, техните мечти, страхове и цели.

Това познание ви дава представа как да си вършите работата по-добре, а също така ви помага и разберете как най-добре да помогнете на другите. Всеки път, когато помогнете на човек, неговото уважение към вас се увеличава.

3. Признавайте заслугите на колегите си

В бизнеса почти всички постижения са резултат от добра екипна работа. Когато публично хвалите хората, които са ви помогнали да свършите работата, вероятността те да бъдат готови да ви помогнат в бъдеще се увеличава. Отдаването на дължимото показва и уважение към другите, което от своя страна реципрочно повишава тяхното уважение към вас.

4. Първо мислете, после говорете

Всеки път, когато имате намерение да кажете нещо, отделете малко време, за да оформи мислите си и да решите как най-добре да ги изразите. Когато правите паузи преди да кажете нещо, вие се предпазвате от неясен изказ и от изразяването на половинчати идеи. Също така, ако отговаряте на нечий въпрос или коментар, паузата показва, че вие отделяте време, за да осмислите чутото.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички