Кои са най-необичайните великденски традиции по света?


Кои са най-необичайните великденски традиции по света?
Снимка:

5535

Честито Възкресение Христово, уважаеми читатели! На най-големия християнски празник ви пожелаваме да сте здрави, щастливи и да съхранявате българския дух и традиции.

Разбира се, всяка държава има своите великденски традиции. Решихме днес да ви запознаем с някои от най-любопитните в света. 

Във Финландия обичаят изисква на масата да се сложи истинска трева за украса, за да могат празнуващите да наблюдават растежа ѝ, който символизира живота. Малките деца се пременят като вещици, обикаляйки съседите за лакомства. След това се правят жертвени огньове, които да отблъснат лошите сили и зли духове.

Шведите пък украсяват къщите си в жълто, бяло и зелено за Великден. На трапезата присъстват ястия, подобни на коледните. Великденските яйца представляват голям картон, в който е пуснат красив бонбон.

Корфу е един от най-красивите острови в Гърция. Освен със страхотна природа и плажове, островът може да ви впечатли с една интересна традиция по великденските празници, която не се среща никъде другаде в Гърция. Жителите на острова хвърлят големи глинени гърнета, пълни с вода, в знак на очакване на възкресението на Христос. Това се случва през деня. Когато настъпи вечерта, всички се събират на площада и под светлините на хиляди фойерверки отпразнуват възкръсването на Божия син.

Ако навсякъде по света Великден се празнува мирно и кротко, то това не се отнася за Чехия, Словакия и Унгария. На много места обичаите по време на празника се смятат за груби и накърняващи честта на жените. И в трите държави мъжете, облечени в традиционни за всяка държава носии, гонят жените и ги заливат със студена вода. След ледения душ следва бой с върбови клонки, разбира се, символичен, без никой да пострада. По този начин се отбелязва идването на пролетта и пожеланията за успешна година и добра реколта

В Полша пък спазват старовремска традиция, според която в последната седмица преди Великден мъжете въобще не се занимават с приготвяне на храна. Причината е, че според народната мъдрост след това мустаците им могат да побелеят.

На Велики четвъртък в испанския град Верже се танцува традиционният танц на смъртта. Той пресъздава сцени от страстите Христови. Танцьорите са облечени в черни костюми нарисувани като скелети. Шествието завършва с плашещи скелети носещи кутии с пепел. Танцът започва в полунощ и продължава в продължение на три часа след началото на ранните сутрешни часове

Странен обичай спазват и във Филипините. Там родителите дърпат малките си деца за косите, за да пораснат живи и здрави.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички