Сънят във вторник вечерта е най-възстановяващ


Сънят във вторник вечерта е най-възстановяващ
Снимка: iStock/Guliver

2841

Сънят във вторник през нощта е най-възстановяващ за организма, тъй като не е повлиян от ефекта на алкохола и тежката храна, характерни за почивните дни. Това съобщава The Daily Mail, като цитира проучване, направено по поръчка на компания Optima-life.

В изследването са участвали 5000 души. Проследяван е пулсът им, колко стресирани се чувстват, кога си лягат и се будят.

Както може да се очаква, и мъжете, и жените спят най-дълго през уикенда - с почти един час повече, отколкото през работните дни. Този сън обаче е с по-ниско качество, като има много по-малък възстановяващ ефект, характеризиращ се със спадане на кръвното налягане и хормоните на стреса и промяна в начина, по който тупти сърцето. При стрес сърдечният пулс е на редовни интервали. В спокойно състояние сърцето редува бърз и бавен ритъм.

Само 48% от съня в събота през нощта и 48,7 процента в петък връща силите на мозъка и тялото в сравнение с 55,1 процента във вторник. В понеделник хората също си почиват добре - 54,6 процента от съня ободрява. "Има голяма разлика между почивка и възстановяване на силите", твърди Саймън Шепърд от компанията Optima-life, която е дистрибутор на сърдечни монитори. "Хората си почиват по-дълго през уикенда, но след забавленията телата им не се възстановяват толкова добре".

Данните показват, че жените спят по-дълго - средно 8 и 34 минути на нощ, но мъжете спят по-дълбоко, макар и с 11 минути по-малко от жените. Възстановяващ ефект обаче има само 49 процента от съня на дамите, при 54,5 процента при господата.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички