Кои са най-важните неща при избора на моторно масло?


Кои са най-важните неща при избора на моторно масло?
Снимка: umplash

496

Изборът на моторно масло е инвестиция в продължителността и ефективността на двигателя на вашата кола. Правилният продукт може значително да подобри работата и издръжливостта на мотора, докато грешният е възможно да доведе до скъпоструващи ремонти.

Специалистите от Vsichki Masla ще споделят какво е необходимо да вземете под внимание при избор.

Кои са основните типове моторни масла?

На пазара има два основни типа. Изборът между тях зависи от спецификациите на вашия автомобил и от това каква работа се изисква от двигателя.

Единият е минерално. То е подходящо за стари коли с по-малко изисквания спрямо смазочната способност. Представлява по-евтиният вариант, но е по-малко устойчиво на високи температури.

Другият тип е синтетично, предоставящо висока защита и ефективност дори при екстремни условия. То е по-скъпо, но намалява нуждата от честа смяна на течността, допълват от Всички Масла.

Избор според спецификациите на производителите

Проверката на спецификациите SAE и ACEA е задължителна. Тези стандарти определят вискозитета и качествените характеристики на маслото. Какво означават?

  1. SAE (Общество на автомобилните инженери) – система, която класифицира маслата по техния вискозитет при различни температури;
  2. ACEA (Асоциация на европейските автомобилни производители) – система за оценка на маслата спрямо тяхната производителност относно съвременните двигатели.

Спазването на спецификациите SAE и ACEA при избора е не просто препоръчително, а задължително. Тези стандарти не само че улесняват избора на подходящо масло, съобразено с нуждите на вашето превозно средство, но и гарантират, че ще предостави необходимата защита и ефективност на двигателя във всякакви работни условия.

Фактори, които влияят на избора на масло

Изборът на правилния тип масло не завършва само с познаването на вашия автомобил и спецификациите му. Съществуват и други важни аспекти, от които:

1. Вискозитет

Това е може би най-важният фактор при избора. Той влияе директно на способността на маслото да смазва двигателя при различни температури:

  • нисък – идеален е за студени климати, тъй като осигурява бърза циркулация при студен старт;
  • висок – подходящ е за топли климати или за тежка експлоатация на автомобила.

2. Вид гориво

Когато става въпрос за гориво – бензиновите и дизеловите двигатели имат различни изисквания:

  • бензин – двигателите, които функционират по този начин, обикновено са по-чувствителни към качеството на маслото, което влияе директно на тяхната работа и икономичност на гориво;
  • дизел – генерират повече сажди и замърсявания, което изисква продукт с по-висока способност за почистване и защита от корозия.

3. Възраст на автомобила и състояние

С възрастта на автомобила, износването на двигателните части нараства, което може да наложи използването на масла с добавки, подобряващи тяхната смазочна способност и възстановяващи компресията.

Цените на моторните масла варират значително в зависимост от техните спецификации и бранд. Изборът на марка не трябва да се прави на случаен принцип. Компетентността и доверието в избрания производител са толкова важни, колкото и техническите параметри на продукта. Може да разгледате предложенията на доказалите се в областта на сайта Vsichkimasla.bg.

Инвестирайте умно, избирайте компетентно и винаги бъдете информирани какви продукти използвате за вашата кола. Това е ключът към дълга и безпроблемна експлоатация на вашето превозно средство.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички