Добивите на тютюн с 2/3 по-ниски от миналогодишните


Добивите на тютюн с 2/3 по-ниски от миналогодишните
Снимка:

5316

Протича усилена кампания за прибиране на реколтата от тютюн, добивите са около 2/3 по-ниски спрямо миналата година. Това каза Асен Кичуков, председател на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ), пред "Фокус".

По думите му около 100 000 декара са засети с тютюн от различни сортове.

„В момента около 65 % от ориенталския тютюн и около 50 % от едролистните сортове вече са прибрани. Тази година качеството е много добро, тъй като климатичните условия позволиха това нещо да се случи. При засушаване и затопляне качеството е много по-високо и по-добро, но за сметка на добивите. Не сме имали толкова ниски добиви от различните сортове тютюн през последните 10-15 години”, коментира Кичуков.

Той уточни, че за сорт „Вирджиния” добивите са около 140-150 килограма от декар, а при ориенталския тютюн се отчитат райони с добив от 50-60 килограма на декар. „Това са изключително ниски добиви. Ситуацията е идентична и при сортовете „Бърлей” и „Кабакулак”. Тютюнопроизводители от Северна България казват, че няма почти никакви количества тютюн. Това означава, че трябва да се очакват по-високи изкупни цени, защото и качеството е добро”, добави председателят на НКТБ.

Според него най-вероятно фирмите ще компенсират недостига с тютюн от чужбина, както винаги са правили. „Едното е винаги за сметка на другото, защото когато има налични тютюни в България, цените са безбожно ниски. Когато няма тютюн, е естествено и нормално да се покачат тези цени. Очаква се да има битка за ориенталския тютюн”, смята Асен Кичуков.

По думите му наблюденията във всички райони на България говорят за крах в тютюнопроизводството. „За да бъде по-стабилна ситуацията ориенталският тютюн, трябва да стигне цени в рамките между 8 и 10 лева за килограм. Няма как отрасълът да се стабилизира при ниска изкупна цена и добиви от 50-60 килограма за декар. Надявам се на положително развитие, но едва ли това ще се случи”, коментира още той.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички