ЕК не е одобрявала трасето на "Струма" през Кресненското дефиле, твърдят еколози


ЕК не е одобрявала трасето на "Струма" през Кресненското дефиле, твърдят еколози
Снимка:

2494

Брюксел не е одобрявал алтернативния вариант на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Лансираното от управляващите ново трасе трябва да замени проекта за дълъг тунел. Това обявиха от Коалиция "Да спасим Кресненското дефиле", която обединява природозащитни организации.

Става дума за вариант, който беше представен наскоро от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и строителния бранш. Според него трафикът ще преминава през дефилето в двете посоки по различни трасета. Едното от тях ще е върху сегашния двулентов път, а в другата посока движението ще е извън пролома. На 20 октомври Главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия е изпратила писмо до Българското дружество за защита на птиците, което е част от обединението, съобщават зелените, цитирани от в. "Сега". 

В документа ЕК е посъветвала българското правителство в доклада по ОВОС на лот 3.2 на автомагистрала "Струма" "всички възможни алтернативни решения, които отговарят на целите на проекта, да са надлежно проучени", както и че това е отговорност на правителството.

Според информацията на зелените, получена от Брюксел, ЕК не може да одобрява и да дава предварително съгласие за алтернативи, проучени или предпочитани от държава членка за проект, съфинансиран от ЕС. Проектите се оценяват от Комисията, след като са били представени за одобрение в рамките на разпоредбите на общия регламент по европейските програми, сочи информацията на коалицията. Затова оттам смятат, че така се опровергава твърдението на АПИ за постигнато съгласие между експертите в София и в Брюксел за алтернативата. Трасето с дългия тунел е одобрено при предишното кандидатстване за европари за магистралата преди 8 години.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички