Енергийни гиганти ще платят милиарди за управление на ядрени отпадъци в Германия


Енергийни гиганти ще платят милиарди за управление на ядрени отпадъци в Германия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4633

Германското правителство одобри споразумение, според което собствениците на атомни централи в страната ще трябва да плащaт за управление на ядрените отпадъци и ще бъдат финансово и правно отговорни за спирането и демонтажа на самите съоръжения. Това съобщава World Nuclear News.

Споразумението е базирано на препоръките на независима комисия, анализирала финансирането на спирането на АЕЦ-ите в Германия. То ще засегне четири компании - EnBW, EOn, RWE и Vattenfall, които ще внесат 23,6 млрд. евро в държавен фонд за съхранение на ядрени отпадъци.

От Eon, които приветстваха сделката, ще дадат 10 млрд. евро. "Мярката ще сложи край на противоречивата дискусия, която се води от десетилетия. Подготвени сме да допринесем значително за този консенсус", заявиха от компанията.

След ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г., Германия задвижи плана си да спре работата на всички ядрени централи до 2022 г. Откакто канцлерът Ангела Меркел обяви решението, министри и енергийни компании продължават да спорят по отношение спирането на централите и разходите за съхраняването на отпадъците.

Критики не липсват и срещу мяркатa за държавния фонд, като според някои експерти четирите компании са се "отървали твърде леко". Твърди се също, че изграждането на складовата база за съхраняване на отпадъците може да отнеме дълго време, а разходите ще се изчисляват трудно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички