ЕС „спи зад волана“, докато САЩ и Китай развиват амбициозни ВЕИ кампании


ЕС „спи зад волана“, докато САЩ и Китай развиват амбициозни ВЕИ кампании
Снимка: Getty Images / Guliver

4031

През следващите 5 години Европейският съюз (ЕС) значително ще изостане по отношение на внедряването на възобновяеми източници на фона на усилията на САЩ и Китай. Това сочат данни на Международната енергийна агенция (МЕА), цитирани от Euractiv.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер твърди, че ще направи ЕС лидер в използването на възобновяеми енергийни източници, като част от политиката на блока за намаляване на вноса и борбата с климатичните промени.

По-рано този месец Европейският съюз ратифицира Парижкото споразумение, което цели намаляване на глобалното затопляне до не повече от 2 градуса. Едни от най-големите замърсители с въглерод, САЩ и Китай, ратифицираха споразумението преди ЕС, а през ноември се очаква световните лидери отново да се срещнат (в Мароко), за да обсъдят пакта. Но европейският блок няма да успее да изпълни поетите ангажименти, включващи увеличаване на възобновяемата енергия най-малко с 27% до 2030 г.

Според Имке Любеке, ръководител на отдел Климат и енергия в европейския офис на WWF (World Wide Fund for Nature), Европейският съюз, който е третият най-голям в света замърсител с въглерод, ще загуби водещата си роля за сметка на САЩ и Китай.

„Глобалният преход се ускорява, но ЕС е заспал зад волана, което може да го лиши от много възможности за икономиката, създаване на нови работни места и за здравето на хората“, смята Любеке.

Доктор Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция, смята, че сме свидетели на нещо изключително интересно – трансформация на световните енергийни пазари, водена от навлизането на възобновяемите източници. И както се случва и в други сфери на икономиката, центърът на тежестта и тук се измества в посока към развиващите се пазари.

Анализите на МЕА прогнозират ръст на възобновяемата енергия, използвана в ЕС, с едва 23% до 2021 г. Това е далеч под ръста от 62%, постигнат през последните 6 години. Международната енергийна агенция обвинява за тези резултати несигурната политика на някои от европейските държави и съкращенията на субсидии, които влошават условията за добив на енергия от вятъра.

Все пак ЕК планира да стартира редица мерки за постигане на енергийните цели заложени за 2030 г. - намаляване на вредните емисии и увеличаване на енергията от възобновяеми източници. Новите закони в ЕС ще бъдат придружени от инициативи за промени на пазара на енергия. Но инвеститорите все още са в очакване да видят крайния вид на тези проекти.

„Лидерите на ЕС трябва да стимулират инвестициите във възобновяема енергия от слънцето и вятъра. Европа се нуждае от по-бързи, по-конкурентни и по-добре свързани енергийни пазари, които да стимулират навлизането на технологиите за добив на възобновяема енергия да заработят ефективно“, категоричен е Любеке от WWF.

До 2021 г. се очаква Китай да разполага с допълнителни 305GW възобновяема енергийна мощност, което е с 60% повече от кулмулативната инсталирана мощност – повече от предвижданите количества в последния доклад на МЕА. В своя климатичен залог към Парижкото споразумение Китай заложи 200GW енергия от вятъра като част от енергийния си микс до 2020 г. Вятърната, слънчевата и биоенергията се увеличават за сметка на водната.

САЩ са втори в списъка с най—бързо развиващи се пазари за вятърна и слънчева енергия. Очаква се Щатите да добавят 107GW нови мощности. За да дадат повече сигурност на инвеститорите, американските политици увеличават данъчните кредити за вятърна енергия през следващите 5 години.

Според Оливър Джоу от търговска асоциация WindEurope, това е много тревожен сигнал за Брюксел, защото докато всички се ангажират с амбициозни планове за въвеждане на възобновяемите източници, Европа се е пуснала по течението и това скоро ще ѝ струва водещото място.

Във вторник, по време на пресконференция, ЕК заяви, че приветства американския и китайския напредък. Говорителката на комисията Анна-Каиса Итконен обяви, че повечето държави-членки са на път да изпълнят енергийните си цели за 2020 г., които са свързани със споразумението за климата, подписано във френската столица.

„Само три страни показват леко забавяне в изпълнението“, каза Итконен, но не посочи кои са те.

Комисията прогнозира използваната от блока възобновяема енергия да се увеличи до 43% (в момента са 28%) до 2030 г. Въпреки това, дори и тези високи очаквания остават скромни на фона на неизползвания потенциал на възобновяемите енергийни източници.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички