Европейските пазари успяха да запишат повишения


Европейските пазари успяха да запишат повишения
Снимка: iStock/Guliver

3199

След като рано тази сутрин азиатските борси затвориха с понижения, а японският пазар завърши най-лошата си седмица от октомври 2008 година насам, европейските пазари успяват да запишат повишения, които малко преди края на търговията са в рамките на 1-2% и се дължат на ръста на цената на петрола. Зад Океана щатските индекси също стартираха деня с ръстове под един процент.

У нас оборотът на Българска фондова борса в последния работен ден от седмицата достигна 403 хил. лева, а основните индекси регистрират смесени изменения в рамките на три десети от процента.

Сред позициите реализирали търговски обем от над 10 хил. лева днес ръст от 2.70% записват акциите на „Свилоза” АД, а с около процент поскъпват и книжата на „Централна кооперативна банка” АД и „Супер Боровец Пропърти Фонд” АДСИЦ. Спад от 3.23% реализира емисията на „Първа инвестиционна банка” АД.

В сегмента за компенсаторни инструменти земеделските бонове днес отново поскъпнаха с една стотинка до цена от 63 стотинки за лев номинал, докато компенсаторните приключиха на ниво от 40 стотинки за брой.

Седмичен борсов коментар

Настроенията на световните капиталови пазари останаха силно негативни и през изминалата седмица, а действията на централните банки, който целят засилване на икономическия растеж, изглежда стават все по-неубедителни за инвеститорите. В същото време от всеобщата волатилност на пазарите печелят считаните за по-сигурни активи като златото, висококачествените държавни облигации и йената. Предстой ни поредната трудна седмица, в която можем да очакваме търговския баланс на Китай за януари, брутния вътрешен продукт на Япония, изказване на председателя на Европейската централна банка Марио Драги, стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, както и множество макроикономически данни, които ще дадат своето отражение върху търговията.

Въпреки сътресенията на международните борси, Българска фондова борса остава относително спокойна като пазарните движения, а и оборота, са минимални. Разбира се, отчитайки липсата на сериозни понижения на родния пазар в момента, трябва се има в предвид, че в последните години големите капиталови пазари регистрираха доста значителни повишения, който у нас липсваха.

През седмицата Българска народна банка ще ни предостави платежния баланс на страната за декември, както и последни данни за потока от преки инвестиции и външната търговия. Ще получим още и статистика за последния месец на миналата година относно лизинговите дружества, инвестиционните фондове и дружествата специализирани в кредитиране.

От националния статистически институт можем да очакваме индекса на потребителските цени за януари, а също така и туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението и доходите, разходите и потреблението на домакинствата за четвъртото тримесечие на миналата година.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички