5 навика на Уорън Бъфет, които са полезни за всеки


5 навика на Уорън Бъфет, които са полезни за всеки
Снимка: Getty Images

11040

Той е сред най-богатите хора на планетата и вдъхновение за хиляди млади предприемачи и инвеститори. Почти през всяко десетилетие от живота си Уорън Бъфет, създателят на Berkshire Hathaway, е удвоявал богатството си. За бизнеса му са написани множество книги, но малко се знае за това какво прави, когато не изкарва пари. Все пак в някои от интервютата си Бъфет е споделял кои са дейностите, които са спомогнали за успеха му. И съветва всеки да ги упражнява.

1. Четете

Преди време, когато попитали Бъфет как човек се учи и поумнява, той вдигнал купчина листа и отговорил: „Четете 500 такива страници всеки ден. Така се изгражда знание, като сложна лихва”. Легендарният инвеститор признава, че прекарва 80% от деня си в четене; на работа – финансови новини, вестници, доклади, и вкъщи – вестници и книги. Някои хора не прочитат толкова и за година. „Повече се отдавам на мислене и четене, и вземам по-малко импулсивни решения от повечето хора в бизнеса”, казва той.

2. Спортувайте

Веднъж в отговор на въпроса как човек да остане млад, Бъфет казва: „да яде като 6-годишен”. Това включва и изпиването на 5 напитки Кока-Кола на ден. „Аз съм една четвърт Кока-Кола”, признава той. (Може да се приеме и буквално, защото фондът му притежава 16% от акциите в компанията).

85-годишният Бъфет яде хамбургери, стекове, пържени картофки и пие безалкохолна бира. През 2007 г. лекарят му поставил дилема – „или се храни здравословно, или се упражнявай”. Бъфет избрал по-малката злина - упражненията. Малката промяна в житейските навици трябва да е проработила. След като победи рака на простата през 2015 г., той все още изглежда в добра форма на преклонната си възраст.

3. Бъдете благодарни, но не разточителни

Следвайки примера на идола си Чък Фийни (който дарява цялото си състояние), Бъфет е един от най-големите дарители в света. Той е обявил намерението си да дари 99% от богатството си за благотворителни и научни каузи. „Ако си от най-щастливите 1% от хората, длъжен си да се погрижиш за останалите 99%”, казва Оракулът от Омаха.

Той е прословут и със своята пестеливост. Все още живее в къщата, която е купил през 1958 г. за 31 500 долара, кара стар автомобил, живее скромно. Когато кани инвеститори в Омаха, ги води на закуска в МакДоналдс.

4. Играйте игра, изискваща търпение

Бъфет е признавал, че управлява състоянието си като на игра. Това не е изненадващо. Той обича игрите и редовно решава финансови ребуси, за да се справя с инвестициите си. Обича да поддържа ума си с игра на бридж, даже често може да бъде видян в местния мол в Омаха да играе на по 6-7 долара залог с пенсионери. „Това е добро интелектуално упражнение, попадаш в нова ситуация за решаване на всвеки 10 минути. Бриджът е свързан с претеглянето на съотношения на печалби и загуби и през цялото време правиш сметки”, казва Бъфет.

5. Намерете си хоби само за забавление

За финансов анализатор на Уолстрийт, който работи по над 100 часа седмично, нещо толкова прозаично като хоби неизбежно остава на заден план. Но Бъфет обича хобитата си. Той свири на укулеле – струнен музикален инструмент от рода на китарите, популярен на Хаваите и в САЩ.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички