6 световноизвестни личности с български корени


6 световноизвестни личности с български корени
Снимка: Getty Images

8796

И ний сме дали нещо на света. Или някой. Сред популярните в цял свят личности има и такива с български произход, които в никакъв случай не крият къде са корените им. Ето кои са някои от тях:

1. Нина Добрев – актриса

Нина Добрев (Николина Добрева) е родена в София, но едва на две години емигрира заедно със семейството си в Торонто. Говори свободно английски и български. От малка се занимава с танци, гимнастика, театър, музика и актьорско майсторство. Нина Добрев е двукратна носителка на награда „Изборът на публиката“. Най-известна е с ролите си на Мия Джоунс – самотна майка тийнейджърка в „Деграси: Следващо поколение“ и Елена Гилбърт/Катрин Пиърс (Катерина Петрова) в американския сериал „Дневниците на вампира“.

2. Дилма Русеф (на снимката) – президент на Бразилия

Бащата на Дилма Русеф Петър Русев от Габрово е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП е принуден да емигрира от България във Франция през 1929 г., където започва да изписва фамилията си Rousseff. Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 30-те години на миналия век. Преселва се в Буенос Айрес, Аржентина, за няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач. В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951-1977). В България Дилма Русеф има заварен брат – инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала.

3. Филип Киркоров – певец

Филип Киркоров е роден във Варна в семейството на български певец с руско-арменски произход. Още като дете заедно с родителите си се мести в СССР. Още в началото на 90-те години на 20 век става известен естраден певец в Русия. Нашумява с няколко кавъра на български хитове, писани от Тончо Русев, които превръща в руски шлагери. Сред песните са „Телефонна любов“ на Васил Найденов, „Прегърни ме“ на дует Ритон и „Детски спомен жив“ на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Големият успех идва, след като сключва брак с примата на руската попмузика Алла Пугачова. Бракът им, узаконен в Йерусалим, трае от 1994 до 2005 г. Алла, която е с 18 г. по-възрастна, дава мощен тласък на кариерата му. Те остават близки приятели и след развода си.

4. Силви Вартан – певица

Силви Вартан е френско-българска певица от арменски произход и киноактриса, родена в България. През 1950 година е първото й участие във филма „Под игото“. Две години по-късно семейството й се премества във Франция. През 1961 година Силви Вартан за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се в няколко телевизионни реклами и се появява на сцената на зала „Олимпия“ в Париж. В средата на 60-те години на миналия век Силви Вартан се концентрира върху турнета и участия в САЩ. В последствие издава албуми, участва в концерти и играе в киното. Силви Вартан е една от първите рок певици във Франция и до днес обаче тя развива активна благотворителна дейност в родната си България.

5. Рита Уилсън – актриса и продуцент

Рита Уилсън e американска актриса и продуцент, родена като Маргарита Ибрахимова в Лос Анджелис, Калифорния. Нейният баща, работник на колодрум, е българо-мохамеданин роден в Орайо, Ксанти, Гърция. Преди да емигрира в САЩ той живее в България, където продължава да живее брат му Ферхат. Нейната майка Дороти е родена и отгледана в гръцко село на албанската граница. Рита Уилсън е омъжена за Том Ханкс от април 1988 г. и има две деца от него. Триумфът на Рита Уилсън като продуцент е филмът „Моята голяма, луда гръцка сватба“. Въпреки скромния си бюджет филмът става най-печелившата независима продукция в историята на киното с приходи от над 200 милиона долара. Говори се, че Рита Уилсън е научила съпруга си Том Ханкс на български думи, които той използва във филма „Терминалът“, за да пресъздаде измисления език на Кракозия.

6. Таркан – певец 

Таркан е турски поп певец, роден в Германия. Изпълнителят е потомък на наши мохамедани от Родопите, изселили се в Турция. По-късно семейството емигрира в Германия, където остават до средата на 80-те години на миналия век. Корените на майката на Таркан Незе са от родопското село Црънча (Смолянско), а на баща му Али – от Туховица. Музикалната звезда, чиято фамилия е Теветоолу, е трето поколение емигрант. Таркан е роден в Алзей, Германия, където родителите му се преселили. В Кочан обаче има втора братовчедка Ани Заимова.

Източник: Actualno.com.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички