Боян Юруков за Expert.bg: Бизнесът има силен интерес към българи, завършили на Запад


Боян Юруков за Expert.bg: Бизнесът има силен интерес към българи, завършили на Запад
Снимка: личен архив

8858

Боян Юруков от годините е сред най-известните блогъри у нас. Работи в сферата на информационните технологии. Въпреки че живее в Германия, непрестанно се интересува от случващото се в България. По повод предстоящия форум „Кариера в България. Защо не?”, който запознава българи, завършили или работещи в чужбина, с възможностите за професионално развитие в родината, Expert.bg поговори с него за реализацията на младите хора и за това що е успех.

Г-н Юруков, от години списвате популярен блог, в който коментирате различни теми. Бихте ли обаче разказали на читателите ни малко повече и за другите си начинания (например в сферата на технологиите)?

Занимавам се с доста други неща. Използвам блога като платформа за обсъждането и популяризирането им. Един от най-старите проекти е Lipsva.com – карта на безследно изчезналите в страната. След 4 години работа проектът сега е в пауза, като споделя случаите само в социалните мрежи. Причината беше бездействието на МВР и липсата на развитие по темата. Занимавам се доста и с отворени данни – публично достъпна информация в добре документиран и стандартизиран формат. Целта е да получаваме данни от публичната администрация и да правим сами анализи и визуализации. Има сериозно развитие в България откакто започнах да се занимавам с темата и вече виждаме първите резултати. Друг голям проект е картата за изборите в чужбина. Тя събира и показва лесно секции, декларации и резултати за последните вотове зад граница. Целта е съгражданите ни да се организират и да намират по-лесно секциите до тях. Има още доста неща, които изследвам, развивам и пиша. Такива са системата за следене на новини и документи в публичната администрация, отразяването на статистиката за раждаемостта в медиите, темата с ваксините и прочие. Общо взето имам спорадични мании, които преследвам.

Имате ли наблюдения дали се увеличават младите хора, получили образование в чужбина, които се връщат да работят в България?

Трудно ми е да кажа. Личните наблюдения в никакъв случай не са меродавни. Определено имам немалко сред познатите ми. Други имат бизнес в България и пътуват често. Дали има увеличение или не, е трудно да се каже, защото официална статистика просто няма. Не може и да има, защото е трудно да се кодифицира ситуацията, в която се намират всички българи в чужбина. Много не споменават никъде, че са заминали и за държавата се водят трайно безработни например.

Това, което забелязвам, обаче е силен интерес на бизнеса към българи, завършили на Запад. Това се отнася не само за западни компании с офиси в България, които търсят чуждестранния опит, но и за български компании, гладни за инженери, програмисти и хора с управленски опит. Има сериозно съживяване на пазара и с отварянето на все повече предприятия се усеща глад за квалифицирани кадри. Доста от тях не са в София, което е голям бонус за някои хора.

IT индустрията е сред най-бързоразвиващите се в страната. Дали този ѝ възход ще накара много млади хора да предпочетат да останат тук?

IT индустрията наистина набира сила след кризата, но броят заети в нея не е чак толкова голям на фона на пазара на труда. Има нужда от ужасно много кадри, но далеч не всеки може да стане програмист. Това е другият проблем в търсенето на решение в IT сферата – основно се търсят програмисти и тестъри заради аутсорсинг компаниите. Добрата новина е, че покрай startup-ите и развитието на българските компанни, се търсят и хора с други знания. Лошата новина е, че глад за такива експерти има в цяла Европа, а обучението на нови кадри не може да смогне. Така от една страна ще продължаваме да губим специалисти пред по-високите заплати на Запад, а от друга, ще се наложи да внасяме експерти от държави като Сърбия, Македония и от Южна Азия само и само, за да запазим растежа на сектора.

А има ли какво да предложи България като възможности на младите хора извън IT сферата?

IT секторът предлага по-високи заплати, но другаде винаги човек ще може да взима повече пари със същите знания и опит. Плюсът в България е, че животът е много по-евтин и с няколко пъти по-висока заплата в Холандия и Германия например може да се окаже, че далеч няма да водиш по-добър живот. Затова трябва да се гледат внимателно нещата.

Иначе дали човек да остане или не често не е въпрос, който засяга парите – ако не стигат, нямаш избор. Ако стигат горе-долу, нещата опират до удобства и приоритети. България предлага много динамична среда за нови бизнес възможности. При това не просто частен бизнес, а иновации, които да постигнат успехи зад граница. В доста от държавите в Европа това е трудно заради регулация, монопол или изяден пазар. У нас проблемите са по-други, но значително по-предолими, отколкото да се бориш с Deutsche Telekom например.

Въпрос само на мотивация ли е да успееш у нас?

Не знам. Не съм успял. Не разбирам дефиницията на „успял“. Навярно е въпрос на лично усещане за удволетвореност къде се намираш в живота. Тук вече навлизаме в народопсихологията и общото чувство за неоправданост, мрънкане и обществена депресия. С този поглед над нещата където и да отидеш, няма да си удволетворен. Всеки има право да търси своята дефиниция на успех без значение дали е в България или не. Много я откриват на другия край на света. Немалко обикалят и я намират там, откъдето са тръгнали. Просто обиколката им е помогнала да разберат, че навсякъде е едно и също в аспекта, който има значение за тях самите.

Наскоро създадохте интерактивна карта, показваща колко българчета са родени в чужбина. Как се роди идеята за това и защо решихте да го направите?

Както с всичко останало – хрумна ми нещо и не ми даваше мира. След раждането на дъщеря ми се замислих колко като нея са родени зад граница. Получих справката от ГРАО с подкрепата на хора в Twitter и направих визуализацията. Целта беше не толкова да даде точни данни къде колко деца е имало, а да създаде общо впечатление за мащабите. Отделно исках да използвам информацията като база за аргументът ми, че трябва да се опростят процедурите по получаване на българско гражданство за такива деца. И сега не са въобще сложни, но трябва да си физически в България, а и все още има проблеми около имената.

Вие самият бихте ли се върнали да живеете в България?

Да, определено планирам нещо такова в обозримо бъдеще.

Имате ли бизнес идеи, които бихте желали да развиете у нас?

Един от проблемите, с които хората завършили в чужбина се сблъскваме е, че не познаваме българския пазар. Начинът на правене на бизнес във всяка държава има своите специфики. Не говоря само за липсата на професионализъм или местният феодализъм тук и там – странности има навсякъде и трябва да си наясно с тях, за да не потънеш веднага. От тук идва и проблемът е, че най-често за да започнеш нов бизнес, трябва да си запознат с нишите на пазара. Алтернативата, която повечето избират е да направят бизнес с чужбина, която включва България по някакъв начин. Повечето обаче остават да живеят зад граница. В този смисъл, имам няколко идеи, но всичко зависи от обстановката и екипът, който успея да намеря, когато се върна.

Интервю на: Деница Райкова

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички