Невероятният живот на Джеф Безос, вторият най-богат човек в света


Невероятният живот на Джеф Безос, вторият най-богат човек в света
Снимка: Getty Images/Guliver

5743

Основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е сред най-влиятелните фигури в технологичната индустрия. Състоянието му от 82 млрд. долара му отрежда второ място в последните издания на класациите на най-богатите хора на планетата. Как обаче е успял да постигне всичко?

Безос е роден през януари 1964 г. Майка му е още тийнейджърка. Тя се жени за кубински имигрант, който отглежда Джеф като свой син.

Още като малко момче, бъдещият милиардер показва изключителен интелект. В училище казва на учителите си, че „бъдещето на човечеството не е на тази планета“. (Днес Безос притежава компанията Blue Origin, която изучава космоса). Опитва се дори да развие бизнес, като организира лагер за съучениците си.

След като завършва гимназия, Безос е приет в „Принстън“. Там учи „Компютърни науки“. Дипломира се и започва работа в стартъпа Fitel, въпреки че има предложения от много по-големи компании. След това пък работи за хедж фонда D.E Shaw. Именно там среща бъдещата си съпруга Маккензи, с която се женят през 1993 г.

Година по-късно Джеф вече сериозно обмисля да създаде собствена компания. Напуска хедж фонда и се посвещава изцяло на тази идея. Така постепенно се ражда Amazon – платформа за продажба на стоки по интернет. Първият офис на фирмата се намира в гаража на Безос, а първите продажби са на книги.

С по-масовото навлизане на интернет и компанията започва да се разширява и да печели повече. Безос е суров шеф, изискващ много от служителите си. Но в същото време окуражава критичното мислене и успява да преведе Amazon през доста проблеми.

Безос е един от първите инвеститори в Google. В по-ново време – през 2013 г. - пък купи вестник The Washington Post. Дава големи суми за благотворителност. Голямата му страст обаче е компанията му Blue Origin.

“Компаниите, които не експериментират, се провалят“, е основното бизнес верую на шефа на Amazon.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички