Русия в криза? Руски милиардер построи най-голямата яхта в света


Русия в криза? Руски милиардер построи най-голямата яхта в света
Снимка: Getty Images

2689

На фона на наложените санкции на Русия, които се отразяват на благосъстоянието на руските граждани, покупките на някои богаташи остават все така впечатляващи. Руският бизнесмен Андрей Мелниченко, чието благосъстояние е оценявано на 6 млрд. паунда, построи за собствено удоволствие най-голямата яхта в света. Уникалният плавателен съд струва 451 млн. долара.

Милиардерът вече разполага с друг луксозен кораб, Motor Yacht A, която е с дължина 119 метра. Но флагманът на личната му армада е доста по-голям със своите 143 метра. Наричана е Sailing Yacht A. Извисява над водата своите осем палуби Суперяхтата тежи 14 244 тона и има платна, които са по-големи по размер от футболно игрище, пише в Daily Mail.

Яхтата, която Мелниченко мисли да нарече „А“, за да бъде начело на корабните регистри, трябва да започне първите си морски приключения по-късно тази година. При първоначалните проби корабът ще бъде само с една яхта, останалите ще бъдат монтирани по-късно.

Собственикът на най-големия кораб за удоволствия има намерение да натъпче новата си придобивка с най-различни постижения на техниката. Въпреки че според слуховете на борда й ще има екипаж от 54 души, яхтата ще разполага с високотехнологична дигитална контролна система.

Говорител на Мелниченко заяви пред британския вестник, че идеята за гигантската яхта може би представлява риск, тъй като той финансирал сериозна работа по проучване и реализиране на проекта, но пък винаги е бил човек, прекрачващ границите и отправящ предизвикателства към индустриите, в които работи, с мислене извън стандартите, поради което постигал нещо ново.

Sailing Yacht A е широка около 25 метра. Тя се изгражда в една от най-големите корабостроителници в света в Нобискруг, Германия. Максималната скорост на кораба ще бъде 21 възела (около 43 км/ч.), а крейсерска – 16 възела.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички