Стамен Янев за Expert.bg: Има инвестиционен интерес към Северозапада, но инфраструктурата е проблем


Стамен Янев за Expert.bg: Има инвестиционен интерес към Северозапада, но инфраструктурата е проблем
Снимка: БАИ

5505

Стамен Янев е изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции от януари 2015 г. Той е юрист, специализирал в сферата на сливанията и придобиванията, както и в областта на инвестициите. Професионалният му път преминава през големите международни консултантски компании, сред които и българските подразделения на някои от четирите най-големи одиторски фирми в света. Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“, Янев е специализирал европейско и английско право в ASSER College Europe в Холандия, University of Cambridge, University College London, European University Institute (Италия).

Expert.bg разговаря с г-н Янев за инвестиционния климат в България, за това към кои градове е най-голям интересът на вложителите и има ли надежда за Северозапада.

Г-н Янев, какви тенденции се открояват в сферата на инвестициите у нас през първите пет месеца на годината?

От началото на 2017 г. до момента БАИ е сертифицирала 11 проекта на стойност 163 млн. лв., които ще разкрият 3917 нови работни места. Те са в сектори Производство; ИТ; Здравеопазване и Логистика. В процес на сертифициране имаме 22 проекта на стойност 563 млн. лв., които се очаква да открият 2292 нови работни места. Интересът е към сектори Производство; ИТ; БПО, Здравеопазване. Към момента потенциалните проекти в страната са 36 на стойност 1,603 млрд. лв., като се очаква да се открият 9,529 нови работни места. Интересът е към сектори Производство, Автомобилостроене, БПО, Балнеология и СПА; Здравеопазване; Машиностроене, Електроника, ИТ.

Не случайно споделям с вас тази статистика. Тя ясно очертава рамката на инвестиционния интерес към България, а именно устойчиво развитие и разширяване на секторите ИТ, Машиностроене и Автомобилостроене. Това води до качествени инвестиции, с принос за постигането на дълготраен икономически растеж.

Предстои публична лекция на сър Ричард Брансън в България, на която БАИ е партньор, ще може ли да споделите малко повече информация? Какви резултати очаквате?

Основният мотив за организиране на визитата на Сър Ричард Брансън е да бъде подпомогнат процесът за изграждане на положителен имидж на България като инвестиционна дестинация и повишаване на познаваемостта на страната сред чуждите инвеститори.

Събитието има за цел да вдъхнови и мотивира предприемчивите хора в България да придобият увереност във възможностите за реализация на своите проекти.

Очаквам на събитието да присъстват над 700 участници от различни икономически сфери, които ще имат възможност за създаване на бизнес контакти и мачмейкинг срещи. Освен това инициирахме конкурс  за „Най-добра бизнес идея“, като постъпиха над 20 предложения. Наградата е да дадем възможност на един лидерски проект в сферата на иновациите да бъде представен от нейния автор на сър Ричард Брансън и да получи неговата подкрепа.

Пловдив и региона продължават да се отличават с повишена инвестиционна активност. Кои са другите градове или региони в страната (освен София), които са привлекателни за вложителите?

Южна България е успяла да привлече повече инвестиции в автосектора, но се наблюдава и засилен интерес към районите със завишена безработица в Северозападна България. Очакванията са в скоро време и в този район да има стратегически инвеститор, който да подобри социалната среда в региона.

Друга тенденция е инвеститорите все повече да търсят градове като Русе и Шумен за инвестиции, вместо София.

Значи се забелязва известно инвестиционно раздвижване в Северозапада? Какви инвестиции има потенциал да привлече този регион?

На база постъпилите запитвания в БАИ, както и срещи, които провеждаме с потенциални инвеститори, проявили интерес към Северозападния регион определено мога да кажа, че има инвестиционно раздвижване. Интересът към региона е предимно в секторите винопроизводство, производство на авточасти, текстил и ХВП.

Надявам се предложението за откриване на филиал на Русенския технически университет във Видин, за което е взето решение на организиран местен референдум, да срещне подкрепа. Като резултат се очаква създаване на професионални кадри, което е основен проблем за региона.

Освен квалифицирана работна ръка, друг основен проблем е инфраструктурата. Инвеститорите се интересуват от Северозападния регион и са наясно, че през Видин е най-краткият път от България към Централна и Западна Европа, но липсата на инфраструктура ги кара да предпочетат друга локация с изградена по-добра пътна мрежа. В тази връзка новоизбраното правителство е заложило в своята програма, като един от основните си приоритети за региона да изгради модерна, балансирана и интегрирана транспортна инфраструктура по основната и разширената Трансевропейска мрежа на територията на България.

Според мен това е решение на проблема с инфраструктурата и неизбежно ще увеличи интереса на инвеститори именно към Северозападния регион.

Румъния е един от основните ни конкуренти при привличането на инвестиции. Какви обаче биха могли да бъдат предимствата на България пред нея и други балкански страни?

Държа да подчертая, че България е наистина добро място за правене на бизнес. Това се дължи на конкурентноспособната работна ръка, ниските данъци и приемливата цена на електроенергията, валутния борд, географското положение на страната, членството й в ЕС, насърчителните мерки по Закон за насърчаване на инвестициите.

Статистиката показва, че в 8 от 10 коли има части произведени в България.

Постоянен е интересът към производство на части за големите автомобилни концерни у нас. През последните пет години агенцията е сертифицирала 9 проекта в автомобилния сектор за над 310 млн. лв. Има 6 потенциални проекта за следващата година в тази област, като един проект е в процес на сертифициране. Над 100 големи компании са установили у нас производството на компоненти за почти всички автомобилни марки.

„Язаки“ например разглеждаха Сърбия и Румъния, но избраха България. Общо 3500 нови работници работят по проекта на „Язаки“ за окабеляването на „Мерцедес“. Причината да спечелим този проект за България беше, че местната власт успя в много кратки срокове да осигури разрешителното за строеж, което значително улесни процедурата и успяхме да убедим инвеститора, че именно страната ни е подходящото място за реализирането на този проект.

Знаете, че заводът за производство на уреди за управление на климатични инсталации на германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол" вече работи. В базата, която е първата в новата индустриална зона край Божурище, са инвестирани 40 млн. лв. и вече работят 120 души. Фирмата избра България заради добрия Технически университет, който се намира в София.

Как ще обясните факта, че през последните години всички икономически показатели на България са нагоре с изключение на чуждите инвестиции, поне според данните на БНБ?

В процеса на нашата работа ние наблюдаваме засилващ се интерес от страна на чуждестранни инвеститори към България, а и не само, половината от последно издадените сертификати са на български проекти. Важно е наистина на всяка инвестиция да не се гледа само като размер на инвестираните средства, но и като колко високотехнологична е и каква добавена стойност има. Стремежът ни е България да се превърне във високотехнологичен хъб и допирна точка между Изтока и Запада. Амбициозната ни цел ще бъде осъществена чрез привличане на нови предприятия в съществуващите високотехнологични сектори и развитие на регионалните политики чрез нови инвестиции.

Интервю на Деница Райкова

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички