Доларът с ръст преди заседанията на ОПЕК и централните банки


Доларът с ръст преди заседанията на ОПЕК и централните банки
Снимка: Thinkstock

2199

Предвид натоварения месец за централните банки, доларовият индекс се търгува на най-високите си нива за последната година. Срещата на ЕЦБ в четвъртък може да тласне индекса дори и до по-високи стойности. Пазарните участници очакват увеличаване на покупката на активи както и намаляване на лихвите с десет базисни пункта до -0.30%. Еврото се търгуваше с понижение в края на миналата седмица при ниска ликвидност и в близост до дъното за годината на 1.0500. След отварянето на китайският фондов пазар в петък, австралийският долар се понижи. Новозеландският долар се търгува в близост до 100- дневната плъзгаща се средна близо до подкрепата на 0.6500.

Двойката USD/CHF продължава да се търгува в съответствие с очакванията, като вероятно натискът ще се засили с приближаването на заседанието на ЕЦБ.

USD/BRL се повиши с 2.75% до 3.8466. Бразилският реал отбеляза спад спрямо основните валути след като сенатор от управляващата партия бе арестуван. Ареста на Делсидио Амарал отложи гласуването на нови фискални правила, което ще доведе до увеличение на дефицита в края на годината до 119 млрд. реала (31.7 млрд. долара) преди лихвените плащания. Ако конгресът не одобри предвидените мерки, правителството рискува да наруши бюджетните правила. Това би довело до нови искания за импийчмънт на Дилма Русеф.

Капиталови пазари

Китайските акции записаха най-голямото си понижение от август насам след като в някои от най-големите брокерски компании в страната бяха разкрити нарушения.

Индекса FTSE 350 отбеляза понижение от 3.7%. Anglo American отчете спад от 8.2%, достигайки ново дъно. BHP Billito спадна с 3.2%, а очакванията за по- нататъшно намаляване на търсенето накараха инвеститорите да продават ценните си книжа. Понижения реализираха още Rio Tinto, който намаля с 3.2 на сто и Glencore с 4.2 на сто. South32 успя да поскъпне с 0.4%.

Американските индекси приключиха изминалата седмица почти без промяна заради Деня на благодарността. В търговията на дребно, моловете са реализирали по-малко продажби в сравнение с минали години. Тази година по време на черния петък американците са похарчили 822 млн. долара за онлайн покупки. Това е увеличение от 15 на сто в сравнение с 2014, но е по-малко от предварителните прогнози на Adobe Digital Index за увеличение от 19%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички