Федералният резерв остава крайно предпазлив


Федералният резерв остава крайно предпазлив
Снимка: Getty Images/Guliver

2592

Доларът се търгуваше предпазливо по време на азиатската сесия, след като попадна под натиск при публикуването вчера на доклада от последното заседание на Федералния резерв през септември, който увеличи съмненията, че централната банка ще повиши лихвите тази година.

Вчера стана ясно, че Фед е крайно предпазлив и е отложил дълго очакваното повишение на лихвите, за да е сигурен, че спада на световната икономика няма да заплаши възстановяването в САЩ. Евро/долар удари триседмичен връх на 1.1328, а днес е на 1.1285. Долар/йена е на 119.90 и остава в добре познатия от последните седмици рейвдж между 119 и 121. Високо доходните валути бяха най-печеливши и са на път да удрят нови върхове. Австралийският долар приближи върха от септември на 0.7280. Пробив тук ще доведе до най-високи нива след края на август. Новозеландският долар доближи върха от август на 0.6708. Неговото рали след дъното на 23 септември на 0.6235 до момента е в размер на 7%.

Предпазливостта на Фед доведе до печалби на Уолстрийт, както и въобще при рисковите активи. Данните от Европа не бяха добри и стана ясно, че експорта на Германия се е сринал през август с най-голяма скорост след разгара на световната финансова криза. Днес липсват значими макро икономически новини, които могат да раздвижат пазара.

Глътка въздух и покачване за седмицата при благородните метали

Златото нарасна днес при закъсняла реакция след стенограмата на Федералния резерв от последното заседание, която показа, че централната банка въобще не бърза да повишава лихвите. Спот цената през нощта беше 1144 долара за тройунция и отчита повишение от 0.5% за деня. Вчера ралито беше кратко, въпреки слабостта на долара.

Федералният резерв е бил крайно предпазлив през септември дори и преди излезлите след това слаби данни. В крайна сметка в момента въобще не е ясно дали Фед има намерение да повишава лихвите тази година или не. Като следствие и търговията при златото е променлива. Азиатските борсови индекси и долара отслабнаха през нощта заради намалелите залози за скорошно повишение на американските лихви.

Забавяне на повишението на лихвите ще подкрепи жълтия метал, въпреки че несигурността ще оказва натиск в близък план. Златото отчита ръст за седмицата от 0.6% след ударения тези дни двуседмичен връх. Среброто е с 3% повишение за седмицата след три и половина месечния връх в сряда дошъл при слабостта на долара и очакванията за забавяне на повишението на лихвите в САЩ. Платината е с ръст за седмицата от 6%, което е най-силно седмично представяне след юли 2013. Печалбите идват след спад до седем годишно дъно породено от скандал с Фолксваген за вредните емисии, който заплаши търсенето на дизеловите автомобили в целия свят. Платината се използва за направата на катализаторите на дизеловите коли.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички