Разочароващи данни спряха растежа на долара


Разочароващи данни спряха растежа на долара
Снимка: Getty Images / Guliver

3958

Доларът спря растежа след три поредни дни на печалби. Слаби данни доведоха до оттегляне на доверието преди речи на представители на основните централни банки и официални празници във Великобритания и САЩ.

В Азия днес завършва двудневното заседание на Японската централна банка. Очакванията са ЯЦБ да запази масивните монетарни стимули, но може и да предложи малко по-оптимистична картина за икономиката. На пресконференцията след заседанието, управителят на банката Харухико Курода вероятно ще повтори, че инфлацията ще достигне целта си от 2% около първата половина на следващата фискална година, която започва през април 2016 г.

В четвъртък долара отслабна след спада на доходността по американските облигации, което се случи заради разочароващи икономически данни. Това увеличи въпросителните дали Федералният резерв ще повиши лихвите по-късно през годината.

Продажбите на съществуващи жилища през април в САЩ намаляха, а силният долар е притиснал производствената активност през май. Въпреки това пазарът на труда продължава да се подобрява, а американската икономика очевидно запазва траекторията на растежа. На заседанието на 28 и 29 април представителите на Фед обявиха, че желаят да видят допълнително подобрение на икономиката, за да решат да сложат край на нулевите лихви.

Еврото нарасна до 1.1182 в четвъртък и се отдалечи от дъното в сряда на 1.1062. Днес единната валута е на 1.1134. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд се срещнаха късно вечерта с гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на срещата на върха на ЕС в Рига и проведоха разговори относно изпълнението на сегашните извънредни помощи.

Инвеститорите остават предпазливи преди реч на председателя на ЕЦБ Марио Драги, който заедно със свои колеги ще говори на форум за инфлацията и безработицата в Европа. Отделно председателя на Федералния резерв Джанет Йелен ще изнесе реч за перспективите пред икономиката пред търговска камара в САЩ в 20 часа българско време.

Тези събития, в съчетание с официалните празници в понеделник, водят до предпазливост сред дилърите. Пазарите в САЩ и Великобритания ще са затворени в понеделник.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички