Стенограмата от заседанието на Федералния резерв не доведе до изненади


Стенограмата от заседанието на Федералния резерв не доведе до изненади
Снимка: Getty Images

3613

Доларът се търгува на най-високи нива за последните две седмици срещу останалите валути, задържайки повечето от печалбите си след излизането на стенограмата на Федералния резерв от заседанието през април, която на съдържаше големи изненади.

Зелените пари бяха купувани срещу еврото, което силно поевтиня във вторник (19 май), след като стана ясно, че ЕЦБ може би ще ускори стимулите по програмата по изкупуване на облигации. Евро/долар днес е на 1.1122, а вчера падна до 1.1062, което не се е случвало от края на април. Долар/йена скочи до двумесечен връх на 121.49 преди да се върне на 121.12 по време на азиатската търговия.

Стенограмата на Фед от заседанието през април показа, че централната банка смята за преждевременно едно вдигане на лихвите през юни, мнение което пазарите отдавна споделят след лошия старт на годината.

Вчера излезе и стенограмата от заседанието на АЦБ през месец май като всичките девет члена на борда вземащ решения са гласували за задържане на лихвите на рекордно ниските нива от 0.5%, но двама от тях са били раздвоени между гласуване за запазване нивата на лихвите и тяхното увеличение. Това беше достатъчно за да доведе до обрат при стерлинга, който беше разпродаван в началото на седмицата, след като стана ясно, че индекса на потребителските цени е спаднал през последната година под нулата за първи път след повече от половин век. Паундът днес е на 1.5550 срещу долара и се отдалечава от едноседмичното дъно на 1.5447. Той напредна и срещу еврото като свали единната валута до 0.7125, най-ниско ниво за последната седмица.

Търсенето на долара запази натиска върху високо доходните валути. Австралийският долар падна отново под 0.79 и продължи да се отдалечава от върха в четвъртък на 0.8164.

Златото остава стабилно при изчезналите шансове за повишение на лихвите в САЩ през юни

Златото се задържа над 1200 долара за тройунция, тъй като стенограмата на Федералния резерв показа, че е малко вероятно вдигането на лихвите през юни, каквито са и пазарните очаквания. Спот цената днес е 1211 долара.

Стенограмата от заседанието на Фед през април, оповестена вчера, разкри че централната банка счита за преждевременно повишение на лихвите през юни и отложи очакванията за по-късно през годината. Пазарите са на същото мнение след разочароващите данни за американската икономика в началото на годината.

Повишение на лихвите ще натежи на златото, тъй като ще увеличи разходите от притежанието му, защото то не предлага лихви. В същото време долара, в което е образувана и цената на златото, ще поскъпне. Жълтият метал не излиза от рейнджа 1170-1230 долара след средата на март и е възпрепятствано от несигурността около времето на повишение на лихвите в САЩ. Решителен пробив над 1220 долара би дал възможност за рали, но настроенията сред инвеститорите станаха негативни през последните дни, тъй като цената спадна от тримесечните върхове достигнати в началото на седмицата.

Отливът на средства от най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust продължава. Активите на фонда намаляха в сряда с 0.41 тона до 715.26 тона злато,  което е най-ниска стойност за последните четири месеца.

Последните печалби на долара също ограничиха движението нагоре при златото. Зелените пари и днес са стабилни. По-силния долар прави златото по-скъпо за притежателите на други валути, което намалява търсенето на метала като средство за защита.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички