Има информация за злоупотреби на длъжностни лица по делото "Белене"


Има информация за злоупотреби на длъжностни лица по делото "Белене"
Снимка:

2188

Считаме че всички данни, изнесени в хода на делото в арбитражния съд в Женева, трябва да бъдат предоставени в прокуратурата, тъй като има данни за откровено злонамерени действия на длъжностни лица, които не само не са защитили държавния интерес, а е много вероятно и да са работили срещу него.

Това заяви депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок  Петър Славов, който заедно с колегата си Мартин Димитров беше допуснат да разгледа секретния документ, който е над 400 страници.

Интересен акцент от документа е констатацията, че решението на арбитражния съд в Женева може да бъде обжалвано в Швейцария, но срокът затова е изтекъл и това до момента не е направено.

„Мотивът да бързаме да платим на Русия реакторите за АЕЦ Белене, защото всеки ден текат лихви и затова да не обжалваме решението на Арбитражния съд, не е издържан. Няма пречка, независимо от плащането, да се поиска отмяна на решението. Ако се установи, че разглеждането на спора от външен арбитраж е било недопустимо, това решение може да бъде отменено от Върховния съд, било то на Швейцария, или от Върховния касационен съд на България“, допълни той.

„Важното е плащането да се обвърже със съдействие от страна на Русия за продажбата на реакторите на трета страна“, заяви от своя страна Мартин Димитров по повод взетото вчера решение от Народното събрание за отпускане на над 1,2 милиарда лева финансова помощ към НЕК, които да се дадат за разплащане с руската фирма "Атомстройекспорт", от която сме купили реакторите.

Димитров и Славов заявиха, че търсят подкрепа в парламента за създаването на анкетна комисия по казуса „Белене“.

За тази цел са им необходими 48 подписа от депутати. Според двамата реформатори това се налага поради множеството неизяснени обстоятелства около дейността по проекта „Белене“. Те припомнят още, че сходна анкетна комисия е създадена през 2012 година, в 41 нс. Тя обаче не завършва своята дейност, заради предсрочните избори.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички