"Газпром" все още има интерес към проекти в Южна Европа, заяви Лавров


"Газпром" все още има интерес към проекти в Южна Европа, заяви Лавров
Снимка: Getty Images/Guliver

4508

“Газпром” проучва възможността за нови проекти по транзита на газ в Южна Европа. Това заяви в Будапеща руският външен министър Сергей Лавров след преговорите с унгарския му колега Петер Сийярто, предаде ТАСС. 

Той се спря на различното тълкуване на Третия енергиен пакет от ЕС, който бе въведен от него. „Съвсем наскоро от третия енергопакет бяха направени изключения за така наречения Трансадриатически газопровод (ТАП), при това точно по същите позиции, по които бяха отказани изключения за проекта „Южен поток“. По този повод въпросният проект не бе одобрен от Еврокомисията“, каза Лавров.

„Въпреки това „Газпром“ проучва възможностите да допълнителни проекти на южния фланг на Европа. Убеден съм, че ако Европейската комисия подхожда обективно към осигуряването на енергийната безопасност на Европа, а не я поставя в зависимост изцяло от политическата позиция, свързана с необходимостта да се обезпечи украинският транзит, може да се намери решение, което да устройва всички“.

"Напомням, че през януари Шефчович (зам-председателят на ЕК по енергосюза - бел.ред) се съгласи, че е необходимо да се възобнови в пълен обем диалогът между Русия и ЕС, който Брюксел замрази преди две години. Но до момента Европейската комисия не предприема никакви мерки за възобновяването на този диалог. При липсата на каквато и да е заинтересованост от ЕС, (...) ние ще се договаряме със съответните наши партньори“, заяви още Лавров.

В края на февруари „Газпром“ подписа споразумение с Италия и Гърция меморандум за доставки на руски газ по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и оттам за Италия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички