430 млн.куб.метра газ се съхраняват в хранилището в Чирен


430 млн.куб.метра газ се съхраняват в хранилището в Чирен
Снимка:

2418

В момента в газохранилището в Чирен има около 430 млн. куб. метра газ. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов пред журналисти след официалната церемония за въвеждането в експлоатация на реконструираната компресорна станция „Ихтиман“ и изградения нов газотурбинен агрегат, предаде "Фокус".

„Най-важното е да нагнетяваме в момента, когато газът е най-евтин, за да може след това съответно, когато ни се наложи да вадим от Чирен, да вадим евтин газ”, заяви той. Гегов обясни, че започват два нови експлоатационни сондажа, които ще дадат възможност за нагнетяване и добив от дневна база от 4,2 млн. куб. м да достигне над 5 млн. куб.м.

„Целта е фактически в момент на кризи да можем да теглим повече в денонощие и съответно да можем да нагнетяваме повече тогава, когато газът е най-евтин, защото за България е особено важно освен да има газ в Чирен, той да е на поносима цена, да е възможно най-ниска. И в момента нагнетяваме, тъй като цената е с 30% по-ниска от началото на годината и много усилено вкарваме газ в Чирен”, обясни Гегов.

Той изрази надежда още от догодина да е възможно по-голямо нагнетяване в газохранилището. "Другата седмица ще направим откриване на работната площадка по първия експлоатационен сондаж”, допълни Гегов. Той уточни, че през компресорната станция „Ихтиман” преминава газът, който се транзитира в посока Гърция и Македония. „Усилваме си транзитната система в тези две направления”, поясни Гегов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички