5 мита за батериите на смартфоните


5 мита за батериите на смартфоните
Снимка: Thinkstock

6032

Въпреки всички иновации при смартфоните, батериите продължават да бъдат слабото място на много от тях. Затова и можете да чуете много съвети за това как трябва да се грижите за батерията на своята джаджа. Сред тях обаче има и откровени неверни твърдения, пише digital.bg. Ето кои са най-популярните:

Мит 1: Зареждането на телефона през цялата нощ вреди на батерията.

Литиево-йонните батерии прегряват, ако ги оставите да се зареждат прекалено дълго. Това води до повреда и намаляване на производителността им. Въпреки това, съвременните устройства могат да управляват захранването, така че няма за какво да се притеснявате.

Мит 2: Трябва напълно да изтощите батерията, преди да я заредите.

Това изискване важи за никел-кадмиевите или никел-металните хибридни батерии, а не за литиево-йонните батерии, каквито се използват в съвременните модели смартфони. Вярно е, че литиево-йонните батерии намаляват качеството си с всеки цикъл на зареждане, но този ефект не е много голям. Повечето батерии на смартфоните запазват около 80% от оригиналния си капацитет дори и след няколко години. Тъй като повечето потребители сменят батериите или телефоните си през няколко години, наистина някаква причина да се тревожите за това колко пъти сте зареждали батерията си.

Мит 3: Винаги използвайте само зарядното, което е било в кутията на телефона ви.

Това е маркетингов трик, а не истина. В ръководството на телефона ви навярно пише, че винаги трябва да купувате зарядни устройства от компанията, която е направила вашето устройство. Истината обаче е, че в повечето случаи едно качествено зарядно на трета страна ще ви свърши същата работа.

Мит 4: Използването на приложения за пестене на батерията е задължително

Не е разумно да инсталирате приложение за пестене на батерията като JuiceDefender. Освен факта, че някои от тези приложения не са актуализирани от години, те не изпълняват това, което обещават – да затварят приложенията, които не използвате, а и също се нуждаят от батерия, за да работят.

Мит 5: Деактивирането на услуги като Bluetooth и услугите за местоположение драстично подобрява живота на батерията.

Вярно е, че ако изключите тези услуги и особено ако преминете в самолетен режим, ще спестите малко живот на батерията, но преценете дали усилието си заслужава. За цял ден ще спестите само около половин час от живота на батерията.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички