70% от германците са против ТПТИ


70% от германците са против ТПТИ
Снимка: Getty Images / Guliver

2601

Близо 70% от германците не одобряват Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Това сочи анкета на обществената телевизия ARD, цитирана от БГНЕС.

Преговорите по пакта за отпадане на търговските и инвестиционни регулации между САЩ и ЕС продължават въпреки нарастващите обществените и политически критики срещу споразумението. В началото на тази седмица през екологичната организация Greenpeace публикува работни варианти на ТПТИ, които увеличиха притеснението, че свободната търговска зона ще постави под въпрос стандартите в опазването на околната среда, трудовия пазар и безопасността на храните в някои европейски страни. Текстовете провокираха предположения, че големите корпорации биха могли да действат в нарушение на националните законодателства.

Според болшинството от анкетираните, ТПТИ ще има „предимно” пагубни ефекти. Делът на скептиците е 70%, което е нарастване от 55% през юни 2014 година. За 79% от анкетираните основен проблем на споразумението са потребителските права.

Само 17% виждат най-вече предимства от сделката. Проучването обхваща 500 германци от различни обществени кръгове.

Същевременно канцлерът Ангела Меркел е един от европейските лидери, които все още се надяват ТПТИ да бъде успешно договорено до края на годината. Собственият ѝ икономически министър Зигмар Габриел миналия месец предупреди, че преговорите „ще се провалят” ако САЩ откажат определени отстъпки.

Тази седмица френският президент Франсоа Оланд директно заяви, че страната му няма да приеме търговското споразумение „на този етап”, поради позицията си против „нерегулираната свободна търговия”.

Миналия месец американският президент Барак Обама посети Германия и разговаря с Меркел, Оланд, италианския премиер Матео Ренци и британския Дейвид Камерън, като една от основните теми беше именно успешният завършек на сагата ТПТИ.

По време на разговорите десетки хиляди германци излязоха на протест срещу пакта, който би формирал най-голямата зона за свободна търговия в света.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички