9 нетрадиционни музея в Европа, които не бива да пропускате


9 нетрадиционни музея в Европа, които не бива да пропускате
Снимка: Thinkstock/ Guliver

9309

Едни от най-древните артефакти, откривани някога в света, принадлежат на Европа. Повечето музеи на Стария континент са изключително богати на безценни исторически съкровища, които не бива да пропускате. Освен това нови музеи с нови находки отварят врати непрекъснато. Предлагаме ви списък с 9 музея, които всеки турист трябва да включи в списъка си със забележителности при пътуване в Европа.

1. Музеят „Хоф” (Hoff Museum) – Берлин, Германия.

Дейвид Хаселхоф е много популярен в Германия, но в негативния смисъл на думата. Ето защо не е изненада, че през 2015 година в малко мазе на бар на име Goldman е направен музей посветен на особата му. В тясното пространство на това мазе-музей може да видите странни и малко известни плакати и снимки, както и ужасяващи стенописи, показващи Хаселхоф в различни сцени от филма „Спасители на плажа“. Една от картините показва как Берлинската стена рухва около него. За щастие, след като се наситите на тези леко гротескови експонати, може да се качите в бара и да отмиете спомена с една студена бира.

2. Изложбеният център „Гауди“ (Gaudi Exhibition center) - Барселона, Испания.

Прекрасният изложбен център в Барселона е открит през лятото на 2015 година. Разположен е в непосредствена близост до зъберите на катедралата „Лa Сю“ (La Seu) в центъра на квартала Бари Готик (Barri Gothic). В изложбения център можете да се насладите на невероятно 3D мултумедийно шоу, което представя историята на творческия гении на Антоний Гауди. Презентацията разкзва за новаторските му архитектурни теории по разбираем за широката аудитория начин. Всеки, които е чувал за магическата катедрала Sagrada Familia, трябва да посети този център, посветен на нейния създател Гауди.

3. Музеят „Тайните на червените фенери“ (Red Light Secrets) - Амстердам, Холандия.

Това е едно от последните попълнения на сцената на културата в Амстердам. Музеят отваря врати през 2013 г. и е единствен по рода си в света. Той предлага на посетителите си да надникнат зад червените стъкла на известната в цял свят амстердамска улица на червените фенери.

Записи на интервюта с жрици на любовта, стена на откровенията, където може да напишете тайните си фантазии и възможност да седнете от другата страна на червеното стъкло, са само част от предлаганите атракции в музея. Обиколката му няма да ви отнеме повече от 30 минути, но за сметка на това ще ви предложи един по-различен поглед върху най-старата професия в света.

4. “Малък музей на Дъблин” (Little Museum of Dublin) – Дъблин, Ирландия.

Малкият музей на Дъблин отваря врати през 2011 година. Той се помещава в елегантна грузинска къща в центъра на града. Експонатите в него са снимки, плакати, мебели, придружени от интерактивни дисплеи и анимационни филми, които ви прекарват през обществената и политическа история на страната – от легенди за келтите до икономическата криза през 2008 г. Голяма част от всичките 5000 артефакта в музея са дарени или дадени под наем от частни лица, а разнообразието е наистина голямо. В една от стаите може да разгледате предмети свързани с ирландския бит, а в съседната – експонати, свързани с групата U2.

5. “Лозето на Леонардо” (La Vigna di Leonardo) – Милано, Италия.

Новата атракция в списъка със забележителности на Милано се появява по време на изложението Експо 2015. Лозето на Леонардо се намира срещу красивата църква „Санта Мария дел Грация“, която е дом на световноизвестната картина на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“. Историята на лозето гласи, че то е било дадено на италианския творец от херцогската династия Сфорца през 1498 г. Подаръкът е бил в знак на почест към неговия гений. Забравено за дълго време и преоткрито съвсем скоро, сега лозето е възстановено и засадено с нови лозови растения. То е своеобразно бягство от градската среда, където може да се разходите сред ренесансови шедьоври и класически скулптури, открити по време на реставрацията.

6. „Хангар – 7“ (Hangar – 7) – Залцбург, Австрия.

Въпреки че не е най-новият музей в града (открит е през 2003 г.), този футуристичен културен център е в непосредствена близост до летището и предлага нови експозиции непрекъснато. Музеят отразява странните мании на своя собственик, милиардерът Дитрих Матешиц, чиято компания продава най-известната в света енергийна напитка Red Bull. Ако сте почитател на двигатели, летящи моторни машини, състезателни автомобили и т.н., това е музеят за вас. И най-хубавото е, че посещението му е напълно безплатно.

7. “Музей на историята на полските евреи” (Museum of the History of Polish Jews) – Варшава, Полша.

Музеят е създаден през 2014 г. на мястото на бивше еврейско гето във Варшава. Сградата има интересна конструкция, която съчетава стъкло и мед. Докато основание за създаването му е да документира събитията, свързани с Холокоста, то експозициите му отдават почит на 1000 години съществуване на еврейския народ в Полша. В периода между Първата и Втората световна война заможните евреи съставлявали 30% от жителите на града, но това драстично се променило след началото на Втората световна война, когато са избити или безследно изчезнали в концентрационните лагери близо 3 милиона евреи. Емоционални прожекции на интервюта с оцелели след войната и исторически данни са само част от нещата, които можете да разгледате в музея. Посетители, които са загубили свои близки по време на Холокоста, могат да проследят родословното си дърво в музея, където има информация за всички изчезнали и убити по време на окупацията на германците.

И два музея, които са планирани за откриване в близките няколко години.

8. Музей на дизайна “Виктория и Албърт” (V&A Museum of Design) – Дънди, Шотландия.

Някога отдавна Дънди е бил много важен град по шотландското крайбрежие, но след като губи корабостроителната и печатарската си дейност, той остава леко пренебрегван. Всичко това е на път да се промени с откриването на Музея на дизайна „Виктория и Албърт“, което е планирано да се случи през 2018 година. Той ще бъде разположен в лъскава, продълговата, абстрактна конструкция, която е проектирана от японския архитект Кенго Кума и ще се намира на брега на река Тей. Музеят е част от цялостен проект, който цели да покаже най-доброто от шотландския дизайн.

9. „Новият музей на Мунк“ (The New Munch Museum) – Осло, Норвегия.

През 1940 г., най-известният норвежки художник Едвард Мунк дарява голяма част от творбите си на град Осло. Дарението възлизало на 28 хил. произведения, което затруднило градската управа в намиране на места, където да бъдат изложени всички те. Така се взело решението за създаване на музей, който да приюти всички творби. Той е все още в процес на изграждане, но официалното му отваряне е планирано за 2019 година. През това време можете да видите една от най-известните картини на Мунк – „Викът“ в Националната галерия на Осло.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички