Агнешкото се продава за 12-15 лв./кг ден преди празника


Агнешкото се продава за 12-15 лв./кг ден преди празника
Снимка: supichka.com

2743

Ден преди Гергьовден цената на агнешкото месо е между 12 и 15 лв. за килограм. Това съобщи Бисер Чилингиров, председател на УС на Националната овцевъдна асоциация, пред БГНЕС.

Чилингиров поясни, че цените са били такива и миналата година. Според него те са приемливи. По негови данни няма недостиг на агнешко месо, но количествата са почти изчерпани. Най-вкусните агнета, които са около 25 кг, вече са изкупени.

"Апелирам да се купува българско агнешко месо и потребителите да изискват документи в магазините, където да пише произхода на кланицата и фермата. Най-хубаво е да се купува от фермата", съветва овцевъдът.

Той сигнализира за друг казус, а именно, че се наблюдава тенденция да се отказва купуването на овче мляко или, ако се купува е много малко и на занижена цена. "Отказва се овче мляко, което е парадоксално, защото то се търси най-много на европейския пазар. Овцевъдите искаме да произвеждаме продукция, която да се увеличава и изнася", поясни Чилингиров.

"Сега 25% от стоката се изнася и 75% се внася. Алармираме да бъдат прецизирани субсидиите на животинските сектори. Нека не превръщаме българския животновъд в навечерието на празника в африканец, който не знае какво прави", добави той.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички