ЕП прие ограничения и за замърсяването от средногоривните инсталации


ЕП прие ограничения и за замърсяването от средногоривните инсталации
Снимка:

1676

Предложените ограничения от ЕС за емисиите на серен и азотен диоксид от средноголеми горивни инсталации (с мощност между 1 и 50 мегавата), като електрогенератори или системи за отопление за домашна, битова или индустриална употреба, бяха одобрени от Европейския парламент. Тези ограничения вече бяха договорени неформално с министрите на ЕС. В сфери, в които тези емисии нарушават стандартите на ЕС за качество на въздуха, страните-членки ще трябва да преценяват дали да не въведат по-стриктни граници.

Ограниченията за нови инсталации ще влязат в сила до три години. За вече съществуващите инсталации с топлинен капацитет до 5 мегавата максималните емисии на серен диоксид, азотен диоксид и прах ще влязат в сила от 2025 г., както беше предложила Европейската комисия. Най-малките инсталации, тези с капацитет от 1 до 5 мегавата, повечето от които се оперират от малки или средни предприятия, ще трябва да започнат да спазват ограниченията от 2030 г.

В ЕС има около 143 000 „средноголеми“ горивни инсталации, тоест такива с топлинен капацитет между 1 и 50 мегавата. Те се използват в множество сфери като, например, производството на електроенергия, домашното и жилищното отопление и охлаждане, както и предоставянето на топлина и пара за индустриални процеси. Тези инсталации са сериозен източник на серен диоксид, азотен диоксид и прах. Докато малките горивни инсталации може да бъдат регулирани от законодателството за екодизайн на ЕС, а големите – от директивата за индустриални емисии, ЕС като цяло не регулираше досега замърсяващите въздуха емисии от средноголемите горивни инсталации.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички