ЕЦБ остави без промяна размера на спешната помощ за гръцките банки


ЕЦБ остави без промяна размера на спешната помощ за гръцките банки
Снимка: Getty Images / Guliver

1754

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави без промяна лимита на Механизма за спешна ликвидност за гръцките търговски банки (програмата ELA) до малко под 91 млрд. евро.

Според The Wall Street Journal обаче, ЕЦБ не е прибегнала до ново повишение на програмата ELA, тъй като тя не е получила запитване от Централната банка на Гърция за ново вдигане на тавана на ликвидната подкрепа за гръцкия банков сектор.

Днешното решение на ЕЦБ е факт, след като през предходните две седмици централната банка повиши на два пъти размера на програмата ELA с по 900 млн. евро, припомня БНР.

От 29-и юни до 16-и юли размерът на програмата за спешна ликвидност беше замразен на ниво от малко под 89 млрд. евро и това принуди властите в Атина да наложат контрол върху капитала, да въведат "банкова ваканция" и ограничен лимит от 60 евро на ден за теглене на средства от банкоматите в страната. Решението на ЕЦБ от 16-и юли да повиши тавана на Механизма за спешна ликвидност с 900 млн. евро позволи да бъде сложен край на банковата ваканция в страната. На 20-и юли гръцките банки отново отвориха врати, запазвайки лимита за теглене на 60 евро на ден, но в същото време позволиха на депозантите да изтеглят накуп полагащите им се 420 млн. евро в рамките на една седмица.

Следващото повишение на програмата ELA с 900 млн. евро беше факт на 22-ри юли - точно два дни след като властите в Атина успяха да покрият свои задължения към ЕЦБ за 4,2 млрд. евро (обратно изкупуване на притежавани от ЕЦБ гръцки облигации за 3,4 млрд. евро и лихви за над 700 млн. евро) благодарение на получения "мостов заем" за 7,16 млрд. евро от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния фонд EFSM за целия ЕС). Това решение беше пореден знак, че ЕЦБ изглежда уверена, че европейските официални властимащи и гръцките управляващи ще успеят в близките седмици да постигнат споразумение за отпускане на нова тригодишна финансова помощ за Атина в размер до до 86 млрд. евро.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички