Еврото няма да се срине при Grexit, успокоява Бундесбанк


Еврото няма да се срине при Grexit, успокоява Бундесбанк
Снимка: Getty Images / Guliver

3097

Еврото няма да се срине, ако Гърция напусне еврозоната. Това заяви ръководителят на германската национална банка Бундесбанк Йенс Вайдман.

"Продължаващото съществуване на еврото не е обвързано с развитието в Гърция. Но някои верижни ефекти не могат да бъдат изключени, тъй като характерът на монетарния съюз ще бъде променен от "Grexit", обясни той пред френския ежедневник "Les Echos". Интервюто е публикувано също в испанските и италианските всекидневници "El Mundo" и "La Stampa".

Така нареченият "Grexit" означава излизане на Гърция от еврозоната. "Характерът на паричен съюз също ще се промени, ако отделните държави не изпълняват задълженията си за стабилна валута и обръщат паричния съюз в трансферен съюз", обясни Вайдман.

Той настоя, че отговорността за това дали Гърция ще остане в еврозоната е върху гръцкото правителство. "Те не разполагат с много време за постигане на споразумение. Топката определено е в полето на гръцкото правителство. От тях зависи в каква посока искат да тръгнат", каза Вайдман.

"Въпреки рисковете от фалит и ефект на зараза, ние трябва да гарантираме, че основите на валутния съюз и стабилността няма да бъдат нарушени", заяви той.

Според него отмяната на споразуменията и спирането на плащанията към партньорите със сигурност ще има последствия за Гърция.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички