Хамънд: Brexit ще хвърли сянка на световната икономика


Хамънд: Brexit ще хвърли сянка на световната икономика
Снимка: Getty Images/Guliver

2545

Британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че излизането на Великобритания от ЕС ще хвърли сянка върху световната икономика за най-малко две години. В интервю, цитирано от британския в. The Independent след срещата на Г-20 в Пекин, той посочи още, че трябва да бъдат очаквани знаци за затруднения на икономиката.

„Беше шок за икономическата система, не беше нещо, което пазарите и бизнеса очакваха, така че очевидно ще има реакция“ на излизането, посочи той. „И понеже ще има относително дълъг период на преговори, ще съществува несигурност за резултата, надвиснала над икономическите перспективи през следващите няколко години“, допълни Хамънд.

По неговите думи Brexit е само една от сенките, които са се спуснали върху международната икономика, с които световните лидери ще трябва да се справят.

Хамънд също така отказа да отхвърли възможността за присъединяване към Транстихоокеанското партньорство, към което на теория могат да се присъединяват и държави, които не са тихоокеански, стига да получат одобрението на останалите държави членки.

„Нашите възможности са много в момента, ние знаем, че не можем законно да сключим каквито и да е било законови търговски споразумения, докато не излезем от Европейския съюз, което може да стане след две – две и половина години“, каза той и допълни, че Лондон разполага с време, в което да обмисли възможностите си.

Темата за Brexit беше и една сред основните, които са се обсъждали по време на срещата на финансовите министри от Г-20 в Китай.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички