Любен Петров: Арбитражният съд може да намали междуфирмената задлъжнялост


Любен Петров: Арбитражният съд може да намали междуфирмената задлъжнялост
Снимка: Министерство на енергетиката

3467

Арбитражното производство и залагането на арбитражни клаузи в рамките на договореностите между бизнеса могат да се използват като механизъм за ефективно редуциране на междуфирмената задлъжнялост. Това каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на семинар на тема „Актуални въпроси на арбитражното производство”, организиран от Национален център за Юридическо Обучение и Арбитражен съд София.

Той посочи, през последните години и най-вече в периода на глобалната финансово-икономическа криза, в България се е наблюдавал процес на непрекъснато нарастване на междуфирмената задлъжнялост, който от своя страна ограничавал икономическия растеж. Поради тази причина механизмите на арбитражното произвоство способстват за интензитета на икономиката в страната ни и увеличават събираемостта на вземанията на различните доставчици на услуги, съобщават от Министерството на енергетиката.

Зам.-министър Петров подчерта, че едно от най-важните преимущества на арбитражното производство, е неговата бързина и ефективност, което от гледна точка на бизнеса, му дава определени конкурентни предимства спрямо установените правораздавателни модели. „Друг съществен позитив на арбитражното производство за бизнеса е, че то може да бъде използвано по отношение на спорове с по-малък материален интерес, за които компаниите по принцип нямат време, ресурс и мотивация, да се възползват от стандартното съдебно производство”, допълни той.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички