Падна забраната офшорки да не могат да притежават земеделска земя у нас


Падна забраната офшорки да не могат да притежават земеделска земя у нас
Снимка: Getty Images / Guliver

7049

Отпада забраната собственици на земеделска земя в България да не могат да бъдат дружества, чиито акционери са регистрирани в офшорни зони. Това стана след гласуване в Народното събрание (НС), при което депутатите се произнесоха спорен параграф от Закона за пазарите на финансови институции, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението дойде от депутати на Реформаторския блок и беше включено в заключителните разпоредби на закона. Чрез него отпада приетата през миналата година в Закона за ползване на земеделската земя забрана офшорни търговски дружества да притежават българска земя или ако вече го правят, да имат една година срок да се пререгистрират и съответно осветлят.

В края на миналата седмица депутатите удължиха срока, след който нарушението на тази разпоредба трябваше да се наказва с глоба от 100 лева на декар и 300 лева при повторно провинение. Този срок бе 1 май, но по предложение на РБ бе увеличен с пет месеца до 1 октомври. С днешните промени обаче, самата забрана изцяло е отменена.

Определената до сега глоба за компании, които не изпълнят изискването да нямат нищо общо с офшорките е по 100 лева на декар и три пъти повече на декар за повторно нарушение.

Преди гласуването от ДПС обявиха РБ в откровен лобизъм и отправиха критика, че депутатите на РБ не сa декларирали дали имат конфликт на интереси. Веднага след гласуването от ДПС дадоха брифинг, на който обявиха какви нарушения, конфликт на интереси и лобизъм са открили в това решение.

По информация на ДПС само три фирми, чиито акционери са регистрирани в офшорни зони, все още отказват да се пререгистрират и съответно трябва да бъдат санкционирани. В една от тези фирми според Станислав Атанасов от ДПС акции притежава депутатът от РБ Борис Станимиров.

"С това решение явно се иска офшорките да притежават земеделска земя", каза депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова, която определи приетият закон като лобистки. "ДПС от години се бори за осветляване на собствениците в офшорни зони", напомни и народният представител от движението Венцислав Каймаканов.

"Депутатите от РБ Петър Славов и Борис Станимиров говориха в полза на частните инвестиционни фондове, фондовата борса и се занимават с търговия на земеделска земя. Справка в Сметната палата показва, че Станимиров има акции в редица компании, които се търгуват на фондовата борса", каза Анастасов.

Едни от тези акции са в една от компаниите, собственост на земеделска земя, която е свързана с офшорна зона, но не се е пререгистрирала, подчерта той. Депутатът от РБ Петър Славов пък има акции в една банка, която също се търгува на фондовата борса", обясни и зам.-председателят на ПГ на ДПС Станислав Анастасов. От ДПС обявиха, че промените са приети в нарушение на правилника на парламента, който гласи, че депутатите трябва да декларират конфликт на интереси преди гласуване.

Според РБ откакто е било решено да се плащат глоби, публичните дружества са започнали да продават притежаваните от тях земеделски земи и то на безценица. От това борсата вече е загубила 100 млн. лв., посочи Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички